Polisen ska arbeta med sin hälsa

Fler civila har anställts och samtliga som varit långtidssjukskrivna är tillbaka på jobbet i polishuset.- Vi har ett antal områden som vi kommer att fortsätta att arbeta med under åtminstone hela det här året, säger polismästare Magnus Holmén.

Gotland2012-05-24 04:00

I början av förra året reagerade skyddsombuden inom polismyndigheten på Gotland över att sex av de civilanställda var långtidssjukskrivna.

Företagshälsovården Hansahälsan kopplades in och en undersökning av den psykosociala arbetsmiljön gjordes. När resultatet presenterades i oktober blev det en överraskning för såväl ledning som skyddsombud.


"Tas på allvar"
Det visade att förtroendet för ledningen var svagt, att det förekommit sexuella trakasserier och att drygt hälften sa sig ha upplevt kränkande särbehandling av sig själva eller någon annan.

- Vi tog det naturligtvis på allvar och har sedan dess arbetat med tvärgrupper med medarbetarna på de fyra avdelningarna. De har utifrån Hansahälsans rapport gått igenom hur problemen ser ut i dag och vilka av problemen som ligger längre tillbaka i tiden. Vi har också anställt fler och har i dag 40 civilanställda, mot 31 när det var som lägst. Det gör att arbetsbelastningen och stressen har minskat och samtliga långtidssjukskriva är nu tillbaka, säger Magnus Holmén.


"Inte rinna ut"
Tvärgruppernas rapport presenterades nyligen och nu ska ledningen ta hand om den och arbeta vidare med det som behöver göras. Ett antal områden har tagits ut där åtgärder nu ska vidtas. Vilka det är vill Magnus Holmén inte gå in på eftersom de anställda inte har informerats om detta ännu.

- Det här ska absolut inte rinna ut i sanden. Vi kommer att arbeta med det här åtminstone hela det här året. Men vi sätter inte punkt, det här är ett arbete som ständigt måste pågå, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om