Polisen som har blivit ett ansikte i sociala medier

I flödet på Polisen Gotlands Facebook-sida finns det ett ansikte som dyker upp mer än andra: Yttre befälet Rudolf "Ruda" Söderströms. Med sina selfies vill han försöka skapa en närmare relation mellan invånarna och polisen.

Rudolf Söderström har varit polis i trettio år. Han säger att det på sätt och vis kändes som ett kall att välja yrket.

Rudolf Söderström har varit polis i trettio år. Han säger att det på sätt och vis kändes som ett kall att välja yrket.

Foto: Polisen Gotland

Gotland2020-05-09 20:10

"Till dagboken...hittills har vi idag haft hastighetsövervakning där 4 st körde för fort och fick onödiga böter...brottsförebyggande arbete runt om på ön... Jag avverkade ca 4 km fotpatrullering i innerstaden och kontrollerade vissa "kända" tillhåll men utan någon "träff"...än... Stay safe and keep on rocking."

Ungefär så kan det se ut i Polisen Gotlands flöde på Facebook. I alla fall när det yttre befälet Rudolf "Ruda" Söderström har varit framme. Oftast kombineras texterna med en bild på Rudolf Söderström själv, någonstans på ön.

– Jag är inte så blyg av mig och är rätt öppen. Jag försöker att inte vara så byråkratisk utan mer personlig när jag berättar vad vi gör, säger han.

Tanken med Rudolf Söderströms inlägg är enligt honom själv att berätta för allmänheten om polisens arbete men även att ta bort avståndet mellan invånare och polis.

– Syftet är också att komma närmare. Vet de vem man är så får man en viss form av relation och då kan det ta emot för vissa att använda våld mot poliser till exempel.

När Rudolf Söderström började jobba som polis för trettio år sedan var sociala medier inte ett verktyg man kunde använda sig av för att nå gotlänningarna. Men just relationen till människor är en av de saker som fått honom att välja yrket.

– Jag gillar att träffa folk och vara ute. Kanske kan man säga att det är ett kall, säger Rudolf Söderström.

Karta: Polisstationen Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!