Polisen svarar JO med ny kriminalavdelning

Polisen på Gotland får kritik av justitieombudsmannen JO som menar att det tar på tok för lång tid att utreda brott på ön. Claes Eklundh, chef på tillsynsmyndigheten JO, kom på en föranmäld inspektion till polishuset i Visby förra våren. 25 ärenden kollades på närpolisen respektive kriminalpolisen och flera av utredningar om stöld, bedrägeri, misshandel, ofredande, knivbrott med mera visade sig vara gamla.
Fyra fall av misstänkta brott hade blivit liggande i två ­ tre år.

Gotland2003-01-15 04:00
JO var inte alls nöjd med vad som kom fram vid inspektionen i april förra året.
21 av de icke slutförda eller ens påbörjade utredningarna som han kollade, var mellan ett och två år gamla.
Polismästaren på Gotland Anette Wilén säger till GA att en ny organisation som ska korta utredningstiderna, redan var på gång när JO gjorde sin granskning.
Den 13 januari i år var JO klar med rapporten.
Så lång tid tog det alltså att konstatera vad polischefen och hennes medarbetare redan visste, att många utredningar släpat efter, att en del utredningar preskriberats på grund av att de blivit liggande för länge och att det krävs åtgärder för att komma till rätta med problemet...
Redan när JO Claes Eklundh dök upp i Visby, var en förändring på gång, berättar polismästaren Anette Wilén och tycker att JO:s besök och kritiken, var lite av att slå in öppna dörrar.
<span class=MR>Inget att skämmas för</span>
Problemet var definierat, åtgärderna var på gång.
­ Vi har redan betat av mycket av den kritik som JO noterat och jag tycker nog inte att vi har särskilt många och gamla utredningar liggande nu. Nej, vi har ingen anledning att skämmas, säger hon.
­ Vi hade redan tagit initiativet innan JO ens aviserade sin inspektion, fortsätter Anette Wilén. Och det arbetet startade vi eftersom vi inte var nöjda själva med situationen.
Senare i vår började en ny organisation fungera som innebär att man startar en ny utredningsavdelning under kriminalavdelningen. Nio personer ska arbeta i gruppen och de brott som ska handläggas där, blir bland annat sådant som tidigare belastade närpoliserna.
­ Närpoliserna kommer att ha kvar vissa utredningar, men det blir bara sådana brottsutredningar som kan förenas med deras patrullerande verksamhet, säger Anette Wilén.
<span class=MR>Delar upp ansvaret</span>
Den nya avdelningen ska utreda ett mellanskikt av brott. De enklaste som cykelstölder och en ringa misshandel där bevisläget är lätt att greppa, kan även fortsättningsvis närpolisen hantera utan att det leder till lång handläggningstid eller inkräktar för mycket på den tid polisen ska vara synlig i fordon eller till fots.
Tyngre brott som hamnar högre på straffskalan ska även fortsättningsvis utredas av dem som har spetskompetensen, de erfarna kriminalarna, i dag 13 till antalet.
Några av närpoliserna flyttas nu till den nya gruppen som kommer att bestå av sex poliser och tre civilanställda brottsutredare.
JO ser nu fram mot en rapport under våren som förhoppningsvis ska berätta om goda resultat, kortade handläggningstider och en upprensning i högarna av gamla anmälningar som blivit liggande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om