Polisen utbildas för att hantera ökande självmord

Polisen har fått rycka ut på många fler självmordsförsök än vanligt. Nu utbildas polisen på Gotland i bemötande av självmordsnära person. "Det blir väldigt påfrestande".

Samtalsträning för poliserna Lina Allmungs och Jenny Johansson, med coachning av instruktören Roger Nyd.

Samtalsträning för poliserna Lina Allmungs och Jenny Johansson, med coachning av instruktören Roger Nyd.

Foto: Polisen Gotland

Gotland2020-05-09 09:45

Anställda inom polisen fortbildas i hur man bemöter personer med psykisk ohälsa och som är självmordsbenägna. Detta är del av ett regeringsuppdrag om psykisk ohälsa. Kompetensutvecklingen gäller inom polisen i hela landet, men Gotland är först ut. Roger Nyd, som arbetar som förhandlare i polisområde Gotland, är en av dem som har gått en kurs och nu utbildar sina kollegor.

– Vi lär ut grundläggande delar om riskfaktorer för psykisk ohälsa och om olika psykiska sjukdomar, för att kunna hitta orsaken till varför någon mår dåligt och kanske upptäcka det lite tidigare. Sedan övar vi på samtalsteknik, så att när vi står med någon som vill ta sitt liv vet hur vi ska prata med personen, säger han.

Fortbildningen började i mars och redan har polisen haft fyra utbildningstillfällen.

– Först och främst är utbildningen till för vår personal som jobbar i yttre tjänst, men också för personal i arresten, stationsbefälen och jourutredarna.

Polisen har tidigare vittnat om att antalet självmordsförsök har ökat på Gotland. Under de senaste månaderna har antalet utryckningar kopplade till självmord och självmordsförsök ökat kraftigt och än har utvecklingen inte vänt.

– Det är fortsatt väldigt, väldigt mycket tyvärr. Vi får se hur det blir efter coronapandemin men förmodligen kommer det att fortsätta öka. Vi ser redan nu att folk mår dåligt, vilket säkert är kopplat till isoleringen, säger Roger Nyd.

Att behöva åka ut på många sådana ärenden påverkar även de poliser som får möta människorna som mår mycket dåligt.

– Det blir väldigt påfrestande, speciellt om det är någon som tar livet av sig. Vi följer upp det här noga och tar hand om personalen. Det är inte bra om man på kort tid varit på flera suicidfall, vi måste fördela det lite.

Gotland är ett av de län i landet som har flest självmord per invånare.

– Det finns ett stort behov av den här utbildningen. Den har varit efterlängtad, säger Roger Nyd.

Utbildningen kommer att fortsätta året ut och tanken är att all blåljuspersonal, även räddningstjänst och ambulans, ska gå den.

– När alla blåljusenheter kommer ut till en plats ska vi alla ha samma grund att stå på. Det ska inte spela någon roll vem som kommer först, säger Roger Nyd.

Om du har självmordstankar eller planer på att ta ditt liv ring psykiatrins jourmottagning på telefon 0498-268005. Behövs ambulans ring 112.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!