Regeringen tänker utfärda vapenamnesti i landet. Sist en vapenamnesti utfärdades var 2007. Då lämnade gotlänningarna in 117 vapen, samt 491 kilo ammunition. De flesta av vapnen var i skjutdugligt skick.
- Vi ser positivt på en ny vapenamnesti. Många av vapnen som vi får in kommer från dödsbon och har hittats senare, berättar Magnus Holmén.
Enligt honom har vapnen kanske blivit liggande för att man inte vet var man ska göra av ett vapen utan licens. I den senaste vapenamnestin var de flesta vapnen som lämnades in olika typer av vapen för jakt och prickskytte.
- Det finns ganska mycket vapen på Gotland, men vi ser inte något problem i det. Det är många som bedriver jakt och skjuter målskjutning, säger Magnus Holmén.
Vapenamnestin innebär en möjlighet för personer som har vapen utan licens i sin ägo att lämna dem till polisen utan att riskera påföljd för innehavet. Syftet är att minska antalet vapen som saknar licens.
Den tidigare vapenamnestin 1993, gav fler vapen. Då lämnade gotlänningarna ifrån sig 172 vapen och 350 kilo ammunition.
Än är inte något datum fastställt för vapenamnestin, men vapnen kommer att tas emot vid polishuset i Visby. Vapnen som lämnas in kommer att förstöras.
Vapnen lämnas in till vänster vid entrén. Där provskjuts vapnet i en cylinder för att säkerställa att det inte är någon ammunition kvar. För några år sedan inträffade ett allvarligt tillbud då ett skott gick av inne i receptionen från ett vapen som skulle lämnas in, och Magnus Holmén understryker att det är viktigt att vara försiktig med gamla vapen.
- Vi vill att man först kommer in och berättar i receptionen, så hjälper vi till, säger Magnus Holmén