I Stockholm har polismyndigheten under en längre tid uppmärksammat en typ av bedrägeri där kriminella ringer och utger sig för att vara vårdpersonal. Tillvägagångssättet har både varit att man fått personer att identifiera sig med bank-id men också genom direktkontakt via hembesök, där de fått tillgång till värdesaker och kontouppgifter.
Flera regioner runt om i landet upplever samma situation. Nyligen blev en kvinna, efter att ha sökt vård för en knöl i bröstet, av med 150 000 kronor till en bedragare som sade sig ringa från mammografimottagningen. Även i Örebro har man märkt av att bedragare har ringt upp patienter och bett dem bekräfta kallelser till vården genom att verifiera sig med bank-id.
På Gotland har man tills nu varit förskonade från denna typ av bedrägeri. I början av augusti blev en gotländsk man uppringd av en bedragare som uppgav sig ringa från Visby lasarett. Bedragaren ville att mannen skulle bekräfta sitt årliga besök genom att logga in med bank-id, något mannen genomskådade och han lämnade därför inte ut några uppgifter.
Nu vill Polisen på Gotland varna gotlänningarna för bedrägeriformen.
– Vi har vetat om att det förekommit en del fall på fastlandet, men för oss på Gotland är det ett helt nytt modus, säger Mats Östman, som är gruppchef för stationsbefälen.
Gotlandspolisen nåddes av informationen när den regionala brottssamordningen i Stockholm hade sett fallet på Gotland i sina flöden. Något som fick polisen på ön att oroa sig för att den nya bedrägerivarianten nu hittat hit.
– Bara det inte är någon nu som letar gotländska namn i sammanhanget och använder detta som modus när man ringer upp till exempel äldre personer, säger Mats Östman och fortsätter:
– Det här är ett rätt så raffinerat sätt att utge sig för att vara från sjukvården. Det skiljer sig från det mer vanliga sättet, som att uppge sig ringa från banken. Det har de flesta lärt sig kan vara bedrägeri, men när det handlar om sjukvården och efter man dessutom uppsökt vård kan det vara lättare att låta sig luras.
Tillvägagångssätten är olika med den här varianten, vilket försvårar situationen. I flera fall på fastlandet har bedragare kontaktat personen antingen efter att de sökt vård eller inför ett kommande besök. Information man från polismyndighetens sida inte än konstaterat hur bedragare fått tag i.
– Det behöver inte bara röra sig om att de ringer och vill stämma av ett besök, utan även att någon ringer och säger att en nära anhörig blivit sjuk eller skadat sig. De vill därför kontrollera om du är anhörig till denne, genom att få dig bekräfta det med till exempel bank-id.
Hur ska man då tänka om man får ett sådant samtal?
– När man uppmanas logga in med sitt bank-id eller lämna ut kortuppgifter och koder, då är det inte seriöst utan ett bedrägeri. Lägg på luren direkt, säger Mats Östman.
Efter det hittills enda konstaterade fallet på Gotland har brottssamordningen i Stockholm varit i kontakt med Visby lasarett för att delge informationen och arbeta fram ett gemensamt förhållningssätt. Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör hos Region Gotland, Marie Loob, vill man att patienter ska veta följande:
– Vi ringer aldrig upp och begär att någon ska logga in med sitt bank-id, säger hon.