Polisen varnar för ny våg av bankbedrägerier

Under onsdagen har det gjorts flera anmälningar om bankbedrägerier mot äldre på Gotland. Nu uppmanar polisen gotlänningarna att vara extra vaksamma.

Bedragarna försöker antingen förmå offret att logga in på sin internetbank eller lämna ifrån sig sina kontokortsuppgifter.

Bedragarna försöker antingen förmå offret att logga in på sin internetbank eller lämna ifrån sig sina kontokortsuppgifter.

Foto: Andreas Hillergren/TT/Arkiv

Gotland2019-11-20 14:29

Bara under onsdagsförmiddagen har Polisen på Gotland fått in ett flertal anmälningar gällande telefonbedrägerier. I vissa av fallen har gärningsmännen kommit över så mycket som femsiffriga belopp, berättar Mats Lindkvist, stationsbefäl.

– Det är företrädesvis äldre personer som har blivit kontaktade av bedragarna, och i vissa fall har man även lyckats lura av de utsatta pengar. Enligt anmälarna är de ganska förslagna de här gärningsmännen, och det ska vara lätt att tro på vad de säger, säger han.

Den här typen av brottslighet, ofta kallad phishing eller spoofing, går per definition till så att man blir uppringd eller får mejl av någon som utger sig för att företräda en bank eller företag och som försöker förmå offret att antingen logga in på sin internetbank alternativt lämna ifrån sig sina kontokortsuppgifter. Tillvägagångssättet har blivit allt vanligare, och ofta är det just äldre personer som gärningsmännen riktar in sig på.

Enligt polisen är det ofta kriminella nätverk som ligger bakom bedrägerierna, och Mats Lindkvist uppmanar nu gotlänningarna att vara lite extra uppmärksamma.

– Vi har märkt en upptrappning av den här typen av bedrägerier för tillfället, så om någon ringer och uppger sig vara från din bank ska du inte i något sammanhang göra bankärenden på någon annans uppmaning. Blir du misstänksam så be om att få ringa upp banken på ett nummer som du själv tar reda på, det är det absolut säkraste. 

Det är oftast äldre personer som bedragarna riktar in sig på.
Det är oftast äldre personer som bedragarna riktar in sig på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!