Polisen vill slippa ansvaret för Sandön
I dagsläget delar sex intressenter på kostnaderna för tillsynen på Gotska Sandön. Nu vill Gotlandspolisen slippa, med motiveringen att det inte längre är något militärt skyddsområde. Från Naturvårdsverkets och regeringens sida är man dock tydliga: De myndigheter som en gång utsetts att dela på ansvaret ska fortsätta göra det.Dessutom kan Sandön få en ny huvudman: Länsstyrelsen Gotland.
År 1985 beslutade regeringen att Naturvårdsverket, SMHI, Sveriges meteorologiska institut, Sjöfartsverket, Försvaret och Rikspolisstyrelsen (representerad av Polismyndigheten i Visby) gemensamt skulle svara för kostnaderna för bemanning av Gotska Sandöns nationalpark, som ska ha tillsyn året om. I dagsläget finns fyra heltidsanställda, som bemannar ön två och två. Sommartid finns dessutom flertalet turistvärdar anställda.
<span class=MR>Huvudman</span>
Naturvårdsverket utsågs till huvudman och ålades att bestämma hur kostnaderna skulle fördelas. Senare har bland annat Telia Mobitel AB kommit med som en intressent.
I år blev det dags att omförhandla avtalet; därför har förslag till nya formuleringar skickats till berörda instanser. Enligt förslaget fördelas kostnaderna enligt följande: Naturvårdsverket 48 procent, SMHI 23 procent, Försvaret 10 procent, Sjöfartsverket 6 procent, Polismyndigheten i Visby 10 procent och Telia 3 procent.
SMHI har förhandlat om och senare godtagit förslaget, medan Naturvårdsverket i dagsläget för diskussioner med Försvaret, Sjöfartsverket, Telia och Polismyndigheten.
<span class=MR>Opponerar sig</span>
Rikspolisstyrelsen och Visbypolisen har nämligen opponerat sig mot att de ska behöva vara med och dela på kostnaderna för tillsynen.
I deras remissvar skriver de att eftersom ön sedan början av 90-talet inte längre är militärt skyddsområde så finns "ur polisiär synpunkt inget skäl till bemanning av ön" och vidare att "RPS avser att göra en framställning till regeringen för att om möjligt lösas från åliggandet att betala för öns bemanning".
Polisen vill också korta avtalstiden från föreslagna tre år till ett. Under den tiden har RPS tänkt hinna få klartecken från regeringen att dra sig ur.
Vår förhoppning är ju att ha treåriga avtal, säger Naturvårdsverkets Björn Risinger. Visst framgår det att polisen är tveksamma till det, men diskussionerna är inte avslutade.
Vad gäller polisens önskan att helt slippa betala för tillsynen så hänvisar Risinger till det svar regeringen gav SMHI när institutet tidigare ifrågasatte sin andel av kostnaderna.
Regeringen svarade att det redan finns ett regeringsbeslut på att vi ska ha en delad finansiering och att det är vissa myndigheter som ska vara med och betala.
<span class=MR>Vad det innebär</span>
Naturvårdsverket för dessutom diskussioner med Länsstyrelsen Gotland om ändrat huvudmannaskap för Gotska Sandön.
Vad innebär ett ändrat huvudmannaskap rent konkret?
Att Länsstyrelsen blir arbetsgivare för personalen på Gotska Sandön. Naturvårdsverket kvarstår med vårt finansieringsansvar precis som tidigare. Det förutsätter också en ändring i nationalparksförordningen, så formellt är det ett regeringsbeslut i slutändan.
Förhoppningen är att det nya avtalet och frågan om huvudmannaskap ska få sin lösning till i slutet av september.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!