– Det vi insett när vi pratat med skolungdomar är att dickpics är ett mycket större problem än vad anmälningarna visar, konstaterar Emil Eisersjö, lokalpolisområdeschef på Gotland.
Många unga kvinnor vittnar om att bilderna är så vanliga att de nästan blivit vardag. Emil Eisersjö pratar om en "normförskjutning" i samhället i stort.
– Vissa tjejer reagerar knappt, de tror inte ens att det är ett brott. Vad som gjort att den här normen växt fram är jag inte rätt person att svara på, men något galet är det.
När det gäller den här typen av brott bedömer polisen mörkertalet som "mycket stort". Emil Eisersjös uppfattning är att mindre än tio procent anmäls. En anledning är okunskap om att man, genom att skicka en dickpic, gör sig skyldig till brott.
– Det är viktigt att bilderna tas på allvar och inte bortförklaras med att det "är något killar gör".
Den som gör sig skyldig till sexuellt ofredande kan dömas till böter eller fängelse i högst två år. Att skicka bilder med sexuellt innehåll till barn under 15 år är alltid ett brott oavsett om mottagaren tar illa vid sig eller inte.
Så vad gör man då om man får en sådan här bild skickad till sig?
Enligt Emil Eisersjö är det första steget att spara materialet. Om bilden skickas på plattformen Snapchat exempelvis, där innehållet automatiskt raderas, kan mottagaren ta en screenshot.
Steg två är att kontakta polisen, antingen genom 114 14 eller genom att gå till en polisstation.
– Digitala spår kan förhoppningsvis leda till en fällande dom, eller åtminstone ett riskreducerande samtal så att gärningsmannen förstår vilken typ av brottslig verksamhet han håller på med.
Enligt Emil Eisersjö är just det förebyggande arbetet ytterligare en anledning till att anmäla.
– Har någon det här beteendet i tidig ålder, hur blir personen då i en kommande relation? Vad finns det för kvinnosyn och vad kan det leda till kopplat till i våld i nära relationer?
Som förälder är det viktigt att informera sitt barn om att dickpics kan vara brottsligt samt hjälpa dem vid en eventuell anmälan.
– Men också prata om att det inte finns något skamligt i att bli utsatt. Många vågar inte berätta om vad de varit med om.