Polisens nya mätning – så trygga är gotlänningarna

Gotlänningarna är relativt förskonade från kriminalitet, men partnervåldet oroar. Det framgår av polisens färska trygghetsmätning.

De allra flesta gotlänningar tycker att det känns tryggt eller väldigt tryggt att vara ute kvällstid. Kommunpolisen Moa Söderström är inte förvånad.

De allra flesta gotlänningar tycker att det känns tryggt eller väldigt tryggt att vara ute kvällstid. Kommunpolisen Moa Söderström är inte förvånad.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv/Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2020-09-17 12:27

Det är Polisregion Stockholm, där Gotland ingår, som gått till botten med hur medborgarna ser på tryggheten i sina bostadsområden. Drygt 1500 gotlänningar har svarat på enkäten, som inte ska förväxlas med Gotlandspolisens pågående kampanj i sociala medier.

Föga förvånande placerar sig Gotland konsekvent under regionsnittet vad gäller utsatthet för brott och upplevd otrygghet.

44 procent av de gotlänningar som svarat känner sig exempelvis mycket trygga att vara ute kvällstid. Motsvarande siffra för Stockholm city är 25 procent.

– Det här är helt i överensstämmelse med vad vi upplever i vår yrkesverksamhet och hör i dialogmöten med allmänheten. Men det är ändå glädjande att ta del resultatet i mätningen, och särskilt att svarsfrekvensen, 75 procent, är så hög, säger Moa Söderström, kommunpolis.

Men på några delområden i undersökningen sticker staplarna för Gotland iväg en aning. Av dem som upplever problem i sitt område pekar 7 procent på "folk som bråkar och slåss i sina bostäder", vilket är i linje med övriga polisområden. Och de som svarat att de blivit offer för fysiskt våld känner i mer än 55 procent av fallen våldsverkaren.

– Det handlar med största sannolikhet om våld i nära relationer i många av de incidenterna. Tyvärr är det en brottslighet som kan vara svår att komma åt. Det är inte alla som vågar anmäla och det kan finnas ett stort mörkertal. Just därför har vi ett medborgarlöfte, som går ut på att lyfta den här problematiken i större utsträckning, säger Moa Söderström.

Mätningen innehåller även ett avsnitt om allmänhetens syn på polisen. Siffrorna är inte nedbrutna på lokal nivå, men resultatet förbryllar ändå kommunpolisen. På frågan "bryr sig polisen om de problem som finns i det område där jag bor" har 37 procent svarat vet ej.

– Det är en tankeställare, just att folk inte vet. Frågan är om vi inom polisen generellt är dåliga på att kommunicera vad vi håller på med. I så fall måste vi bli bättre på det, säger hon.

Den övergripande bilden är ändå hoppfull. Men polisen får inte luta sig tillbaka bara för att gotlänningarna – i alla fall jämfört med stockholmarna – känner sig trygga, understryker Moa Söderström.

– Brottsligheten här är inte lika grov och omfattande som i Stockholm. Samtidigt har varje plats har sina problem. Vi måste anpassa oss efter det och lägga fokus där invånarna upplever att det behövs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!