Polisens utmaningar i coronatider

Allting påverkas av den pågående pandemin. Så även polisens arbete. Här är utmaningarna som polisen på Gotland möter i sitt dagliga arbete.

Fredrik Persson vid polisen på Gotland berättar om polisens arbete under coronakrisen.

Fredrik Persson vid polisen på Gotland berättar om polisens arbete under coronakrisen.

Foto: David Skoog/Arkiv

Gotland2020-04-08 09:04

Just nu råder så kallad nationell särskild händelse i Sverige vilket påverkar hur polisen arbetar på regional och lokal nivå. Fredrik Persson är lokalområdespolischef på Gotland:

– Det vore dumt att gå ut med detaljer, men rent generellt kan det handla om ändrade rutiner vid ingripande, särskild skyddsutrustning, städning och öppettider i receptionen. I så mått och mening påverkas allt. Samtidigt försöker vi jobba så normalt som vi bara kan. Jag tror allmänheten också förväntar sig det av oss, att vi kommer när man behöver hjälp, säger han.

Men det är inte bara polisens rutiner som påverkas av covid-19. Människors beteende, hederliga som ohederliga förändras när vardagen ställs på kant. 

– Det är ännu lite tidigt att dra några slutsatser, men tittar man på exempelvis inbrottsdelen så ju mer folk som är hemma desto mindre möjlighet att begå inbrott. Och i takt med att antalet besökare minskar på krogen så minskar även sådana brott som sker i offentliga miljöer.

Samtidigt innebär det en farhåga att brott i nära relationer ökar då folk är hemma mer och skaver på varandra.

– Det rapporteras även att Systembolagets försäljningssiffror ökar och det kan också påverka den brottstypen.

Psykisk ohälsa är sedan innan förhållandevis hög på Gotland och polisen har ett högt inflöde av samtal. Fredrik Persson säger att den här situationen vi är i nu inte direkt underlättar.

– Inledningsvis av den här krisen märktes en ökad förekomst av sådana ärenden, men de senaste veckorna har jag inte full koll på. Det finns iallafall en risk att de som redan har psykiska problem utvecklar ännu värre problem i takt med att samhället nu förändras. Det är osäkra tider och folk blir av med sina jobb, säger han.

På stationen i Visby verkar personalen ha klarat sig bra från sjukdom, och enligt Fredrik Persson är bemanningen normal. Han berättar att det är en del av stabsorganisationens uppgift att ta fram riktlinjer så att man jobbar likadant över hela Sverige, och att korrekt skyddsutrustning finns tillgänglig.

– Det är inte så många som varit hemma och sjuka, kanske marginellt högre siffra än normalt. Men vi är väldigt noggranna med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För att vi ska kunna jobba och utföra vårt uppdrag är våra medarbetare det viktigaste. Är man det minsta krasslig så stannar man hemma tills man är frisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!