I söndagskväll hölls Centerforum i Follingbo bygdegård för att diskutera vilken riktning partiet ska ta i skolfrågan.
– Ofta när vi har stora frågor som ska behandlas håller vi så kallat Centerforum, och den här gången var det fokus på skolutredningen. Dels hade vi ett informationsutbyte men även en lång diskussion med medlemmar från Öja till Fårösund angående förslaget. Det här var alltså inget beslutsmöte utan meningen var att vi ville få input från våra medlemmar med anledning av den beslutsprocess vi står inför, säger Johan Malmros, Centerpartiets distriktsordförande.
Han berättar att det blev många konkreta exempel på hur man kan stärka landsbygdsskolorna.
– Som exempel ser vi att det har skapats ett otroligt stort engagemang kring landsbygdsskolorna. Det engagemanget kan vi utnyttja genom att exempelvis prata med olika utvecklingsbolag hur de skulle kunna stötta, och hur vi ska kunna få igång ett samarbete för att stärka skolornas roll.
Redan i förra veckan gick Centerpartiet ut med att de inte tror att förslaget går att genomföra som det ser ut i dag. Det viktigaste nu, enligt Johan Malmros, är att komma överens med de andra partierna för att gemensamt hitta en långsiktig lösning, vilket han också tror är görbart.
Det tror däremot inte Liberalerna som också hade extrainsatt medlemsmöte under söndagen:
– Jag tror det blir svårt att komma överens, allrahelst med den här modellen där man först kommer med ett färdigt förslag och sen lägger ut det för dialog. Jag hoppas att det ska kunna gå att genomföra, för vi politiker måste kunna ge lärare och elever de bästa förutsättningarna. Dessvärre tror jag det är nödvändigt med en omorganisation, säger ordförande Simon Härenstam.
– Vi har ingen färdig inriktning men jag hoppas verkligen att vi kommer vidare den här gången för om vi inte gör det skjuter vi bara problemen framför oss. Vi måste kunna ta mod till oss och göra förändringar även i känsliga frågor.
Han säger att partiet vill att de beslut som politikerna tar ska hänga ihop. Han syftar bland annat på serviceortsbeslutet från 2018 som måste synkas med skolorganisationen.
– Det är en så pass viktig styrfråga för utvecklingen på hela Gotland. Organisationen måste vara stabil och hållbar över lång tid och kunna hantera de demografiska förändringarna i befolkningen.