Politiker ska bli mer begripliga

Bifall och bordläggningar. Det politiska språket är så fullt av krångliga ord att de som berörs av besluten har svårt att förstå vad som menas. Nu får politikerna chansen att bli mer begripliga.

Marcus Oscarsson, Tv4, fick Begriplighetspriset 2015. Men få politiker och kommentatorer pratar politik så att alla förstår.

Marcus Oscarsson, Tv4, fick Begriplighetspriset 2015. Men få politiker och kommentatorer pratar politik så att alla förstår.

Foto: Maja Suslin/TT

Gotland2018-05-28 11:00

Den som har ett intellektuellt funktionsnedsättning är ofta beroende av politiska beslut. Assistans, ledsagare och LSS måste fungera. Samtidigt har de också svårare än andra att hänga med i den politiska debatten. Många avstår också från att rösta.

– En undersökning från 90-talet visade att bara två av tio i den här gruppen röstade, berättar Jan-Erik Ericsson som är ordförande för FUB på Gotland.

Bara några procent av befolkningen i Sverige har ett intellektuellt handikapp, men långt fler berörs av problematiken.

– Var fjärde vuxen kan inte ta till sig det som står på ledarsidan i tidningen, säger Jan-Erik Ericsson.

Förra veckan drog han, tillsammans med Sofia Johansson, igång kursen ”bli en lättläst politiker” för folkvalda på Gotland som vill lära sig att bli mer begripliga. Det är en självstudiekurs, som finns på Vuxenskolans webb, som tränar politiker och andra intresserade i konsten att skriva på lättläst svenska.

Politikerna uppmanas att använda enkla ord och skriva det viktigaste först. De får också rådet att se en person med en intellektuell funktionsnedsättning framför sig när de skriver.

Jan-Erik Ericsson tycker att det är viktigt att politikerna också talar så att de blir förstådda i debatter:

– I dessa tider av ”fake news” är det viktigt att man talar så att budskapet går fram, säger Jan-Erik Ericsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om