Politiker vill höja VA-taxan i höst: "Vi gör brakförluster"

Teknikförvaltningen vill höja taxorna för vatten och avlopp den 1 november. Det kommer att kosta en villaägare runt 1 700 kronor per år.

Det är bland annat kostnaderna för de tillfälliga vattenreningsverken som renar vattnet från Langs hage som gjort att regionens VA-kostnader har skjutit i höjden.

Det är bland annat kostnaderna för de tillfälliga vattenreningsverken som renar vattnet från Langs hage som gjort att regionens VA-kostnader har skjutit i höjden.

Foto: Region Gotland

Gotland2024-09-03 19:00

RÄTTELSE: I en tidigare version av texten angavs felaktigt i rubriken att VA-taxan ska höjas två gånger. Det stämmer inte.

Kostnaderna för vatten- och avloppsverksamheten har ökat och teknikförvaltningen föreslår därför att taxorna ska höjas. De ökade kostnaderna beror bland annat på de stora investeringar som gjorts i verksamheten och på en generell fördyring på grund av kriget i Ukraina. Dessutom kräver säkerhetsläget att regionen ska ha utrustning och kemikalier för tre månaders drift av systemet.

– Vi har väldigt höga kostnader och vi gör brakförluster. Det beror främst på att vi fick clostridium i en vattentäkt och måste ha tillfälliga vattenverk. De kostar otroligt mycket, säger Mariette Nicander (M), ordförande i tekniska nämnden. 

Hon fortsätter:

– Vi behöver den här höjningen men den är inklusive index så det blir ingen ytterligare höjning vid årsskiftet som det brukar bli.

 Förvaltningens förslag innebär en höjning med tio procent på anläggningsavgiften som går från dryga 285 000 kronor till cirka 313 000. Brukningsavgiftens fasta och rörliga delar ska höjas med 15 procent. I pengar innebär det att grundavgiften för en villa höjs med 305 kronor per år, för en lägenhet med egen mätare med 263 kronor och en lägenhet utan egen mätare med 226 kronor. På årsbasis blir det drygt 1 700 kronor för en villa.

undefined
Mariette Nicander, tekniska nämndens ordförande, säger att de höjda taxorna behövs för att minska nämndens förluster på grund av ökade kostnader.

Även tariffenhetsavgiften och dagvattenavgiften höjs med cirka 250 kronor respektive 174 kronor. Avgiften per kubikmeter vatten ökar med närmare sju kronor.

– Det är klart att det är kännbart. Men det är så här det är uppbyggt, att kollektivet enligt lagstiftningen ska betala, säger Mariette Nicander.

Kostnaderna för VA på Gotland är redan bland de högsta i landet. Enligt en rapport från 2023, framtagen av Nils Holgersson-gruppen, kostar VA 755 kronor per kvadratmeter och år vilket gör kommunen till den femte dyraste i Sverige. Orsaken till Gotlands höga VA-avgifter är enligt Mariette Nicander bebyggelsestrukturen.

– Vi har en stad och få tätorter och vi har en landsbygd där man bor väldigt glest. VA påverkas av vår bebyggelse så det är ganska naturligt att det är dyrt här. Det är långa ledningsdragningar som ska göras, säger hon.

Prognosen nu pekar på att tekniska nämnden kan gå med 40–50 miljoner kronor i förlust om inget görs. Därför kommer höjningen redan den 1 november.

– Det ska inte gå på skattekollektivet utan på VA-taxan. Vi kommer att hämta hem några miljoner men årets resultat kommer att bli back, säger Mariette Nicander.

Slutgiltigt beslut om en höjning av VA-taxorna fattas av kommunfullmäktige den 24 november.

undefined
Priset på en kubikmeter vatten kommer enligt förslaget att höjas med cirka sju kronor den 1 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!