Politikerna gav vika för opinionen
I går beslutade social- och omsorgsnämnden att satsa på en utbyggd korttidsenhet på Korpen i Visby. Men verksamheten i Hemse blir också kvar. När utbyggnaden på Korpen är klar ändrar den dock karaktär och blir mer av ett vanligt särskilt boende. Men korttidsplatserna för avlastning blir kvar. Liksom all personal.
Sex punkter
Ett förslag i sex punkter som samtliga partier utom folkpartiet kunde enas om.
Innebörden i förslaget, som alltså klubbades i går, är:
att korttidsenheten på Korpen utökas från nuvarande 16 till 32 platser. De här platserna är främst till för patienter som skrivits ut från lasarettet och behöver en tid för rehabilitering och återhämtning eller väntar på plats i särskilt boende.
- Det handlar om att vi ska klara flödet från lasarettet bättre, sa nämndordföranden, kommunalrådet Björn Jansson (s).
korttidsenheten i Hemse behålls i nuvarande skick tills verksamheten på Korpen byggts ut. Sen övergår den till ett mer ordinärt särskilt boende, men med plats för korttidspatienter i så kallad växelvård (de vårdas i hemmet vissa veckor och på korttidsboende vissa) samt trygghetsplatser.
två korttidsplatser för demenssjuka inrättas vid Solrosen i Visby.
fyra platser på Gotlands sjukhem omvandlas till platser för palliativ vård eller vård i livets slutskede.
behovet av att skapa korttidsplatser för växelvård i anslutning till de särskilda boendena ska utredas.
Folkpartiet emot
Det folkpartisten Bror Lindahl ogillade i förslaget var nedläggningen på sikt av nuvarande korttidsboendet i Hemse.
- Jag tycker det är fel att avveckla en väl fungerande verksamhet. Som jag ser det hade både enheten i Hemse och enheten i Visby kunnat bestå. Det hade inte försämrat flödet från lasarettet, sa han.
Den votering han begärde slutade 12-1.
Nämnden behandlade även det utvecklingsprogram för äldreomsorgen som förvaltningen utarbetat.
Man har tittat på hemtjänsten, de särskilda boendena, dagverksamheten, demensvården, anhörigstödet med mera. Och syftet har, enligt Björn Jansson, helt enkelt varit att hitta nya modeller och lösningar som ger mer för de pengar som läggs in i verksamheten.
Nämnden klubbade i går en hel del av de förslag utredningen lagt fram. Bland annat riktlinjer för biståndsbedömning.
- Det kommer att bli striktare än det var förut. Men bedömningarna ska vara lika över hela ön, sa Björn Jansson.
Insatser för att bryta isolering och ledsagning är, enligt de nya riktlinjerna, till exempel inte en självklar uppgift för hemtjänsten. Sådant bör i första hand anhöriga eller föreningsliv sköta. I sista hand kan dock hemtjänsten ställa upp med en timme i veckan.
Städning var tredje vecka
Varuhemsändning ersätts med bistånd till inköp. Och inköp görs enligt riktlinjerna en gång i veckan. Post och bankärenden bör dock i första hand skötas av anhörig eller god man.
Där står vidare att städning utförs var tredje vecka och tvätt två gånger i månaden.
När det gäller dagverksamhet för äldre så kommer den att ersättas av dagcentraler. Verksamheten öppnas därmed för alla, det ska inte längre krävas något biståndsbeslut för att få delta, och verksamheten blir gratis.
Beslut som gäller översynen av de särskilda boendena kommer huvudsakligen att fattas först i höst. Då tar man ställning till vilka boenden som ska avvecklas och vilka som ska byggas om. Många håller nämligen inte måttet för att godkännas som särskilt boende med dygnet runt service.
Flera boenden avvecklas
Gråbo, Åkermanska, Kilåkern, Vallemo och Kråkan samt Tjelvargränd, Bogegatan och Hagagatan är boenden som inte uppfyller kraven och en del av dem kommer helt enkelt att avvecklas. Men de som redan bor där enligt beslut om särskilt boende får bo kvar. Att Grönsiskan i Visby ska avvecklas som särskilt boende beslutades redan i går.
I höst kommer även att beslutas om huvruvuda ombyggnad/nybyggnad ska ske vid Klostergården, Östersol, Hemse vårdcentral, Sudersgården samt en avdelning på Stuxgården.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!