Politikerna på temakväll om skola och utbildning

­ Vi har en bra skola. Men mycket återstår för att nå kunskapsmålen i läroplanen. Man kan också leta fel och det är jag medveten om att vi har. Men vi får också bra omdömen och det händer väldigt mycket positivt inom skolan på ön.
Det sade Eva Nypelius (c), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, Bun, när fullmäktige efter det ordinarie sammanträdet hade en tema-kväll om skola och utbildning.

Gotland2002-08-20 04:00
Det var ett digert program som fullmäktigeledamöterna fick sig till livs, ett program som inleddes med länsteaterns pjäs Overhead, som visar skolsituationen ur olika aspekter. Sedan fortsatte man med lite om skolplanen, om förskolan, där vi efter nyår får allmän förskola för 4-5-åringar, grundskolan med nya arbetsformer och nya roller.
<span class=MR>Gymnasiet</span>
Därefter kom man vidare till gymnasiet, det informerades om vad förvaltningen gör för att ha koll på utvecklingen och projektet Attraktiv skola lyftes fram som ett bra exempel på hur man kan ge kompetenshöjning och få lärarna att trivas bättre med jobbet och därmed ge en bättre undervisning.
­ Gotland är en av 32 kommuner som ingår i projektet attraktiv skola och vi vill sprida goda exempel. Vi gör också uppföljningar med enkäter bland elever, föräldrar och personal för att ta reda på om vi är på rätt väg, sade Eva Nypelius.
<span class=MR>Oro för stora barngrupper</span>
­ Inom förskolan så är föräldrarna nöjda. Men de har en oro för framtiden, om att det blir för stora barngrupper. Det är en oro som jag delar med föräldrarna. Barnen kräver en trygg start i förskolan, Ju tidigare resurserna sätts in desto bättre. Maxtaxan hade kanske gjort mer nytta om pengarna hade använts till personal och därmed mindre barngrupper, sade Eva Nypelius.
Pengar är ett problem också för barn- och utbildningsnämnden. Trots att man har fått extra anslag så krävs en del nedskärningar. Förvaltningschefen kunde dock från halvårsrapporten lämna en del positiva besked.
<span class=MR>Sjunkande sjuktal</span>
Trots kärv ekonomi så är prognosen nu att man bara går back 0,4 procent i år. Man kan också redovida kraftigt sjunkande sjuktal bland personalen.
En av de stora förändringar som genomförs från och med nyår är införandet av frivillig allmän förskola för alla 4-5-åringar. Om detta informerade Freddy Sirland, som är förvaltningens sakkunnige inom området.
Han inledde med att berätta om integreringen av förskolan i grundskolan och att förskolan i första hand är till för barnets eget behov. Tanken är att förskolan skall bli en del av skolan för alla mellan 1-16 år, något som kräver gemensamma mål för de olika skolformerna.
Det kräver också att lärarna skall arbeta tillsammans och där har förskolan fått en viktig roll. I dag arbetar de olika stadierna i skolan var för sig. Nu handlar det om att ha en helhetssyn på barnen, att barnen skall lära sig för att de tycker det är roligt att lära sig något.
<span class=MR>Mjukare övergångar</span>
I dagens skola glömmer man barnet ju äldre det blir och tänker då bara på själva kunskapsinlärandet. Det man vill uppnå nu är en sammanhållen skola med mjukare övergångar.
Från nästa år införs alltså något nytt inom förskolan, en så kallad allmän förskola för åldrarna 4-5 år, en förskola som är frivillig men samtidigt avgiftsfri. Minst 525 timmar erbjuds per år och alla skall erbjudas plats.
För att klara detta så byggs i första hand ut 16 nya förskoleavdelningar på den gotländska landsbygden.
Upphandling pågår. En del skall bli rena nybyggen, andra blir ombyggnader av existerande förskolor
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om