Politikerna splittrade om Gotlandshems framtid

Gotlandshems snabba takt till förändring och koncernbildning splittrar öns ledande politiker. En bra lösning, menar Eva Nypelius (C), medan Saga Carlgren (V) vill backa från kraven på bolaget och ha mer fakta på bordet.

Gotlandshem vill lägga ut verksamheten i flera olika bolag, som vart och ett gräver i det man har uppdrag att göra. Bilden tagen när första spadtaget togs för kvarteret Nötskrikan i Hemse.

Gotlandshem vill lägga ut verksamheten i flera olika bolag, som vart och ett gräver i det man har uppdrag att göra. Bilden tagen när första spadtaget togs för kvarteret Nötskrikan i Hemse.

Foto: Elisabet Andersson

Gotland2025-01-21 12:30

Gotlandshems arbete för förändring har lämnats för avgörande hos ägaren – Region Gotland och de styrande politikerna. När frågan om koncernbildning och uppdelning i flera olika bolag förra veckan var uppe på regionstyrelsens arbetsutskott yrkade Saga Carlgren på återremittering.

– Vi hade sex olika områden med frågor. Vi skulle verkligen behöva veta mer och det finns stora risker, säger hon om förslaget som nu ligger på politikernas bord.

Saga Carlgren menar att hon, även om hon ser fördelar, är tveksam till modellen med en koncern och flera olika bolag.

– Det har med takten att göra. Samtidigt ser vi också att man på en del andra orter väljer att gå ifrån det, trenden vänder, säger hon.

Den största farhågan ser hon i att en ny stor koncern blir dyrare att administrera.

– Kostnaderna för tjänstemannaorganisationen har ökat mycket under de senaste åren, säger Saga Carlgren.

Hon vill istället se ett politiskt omtag, där hon menar att kraven på bolaget nu kan ha blivit för stora. 

– Om bolaget har kommit fram till att det här är den ända vägen, då måste vi backa tillbaka och se vad som är syftet med bolaget. Vi kanske måste tänka om helt, och inte samtidigt kräva att man ska bygga och lösa en stor underhållsskuld. Man kanske inte kan göra allt på bara några år, och ta saker i makligare takt, så att man inte behöver sälja ut en massa.

undefined
Saga Carlgren (V) är tveksam till ett snabbt beslut om koncernbildning och utförsäljning. Andreas Unger (M) konstaterar att Gotlandshem behöver sälja av sitt bestånd för att få råd att underhålla dem man behåller.

Centerpartiet ställer sig mer positiva bakom en koncernbildning.

– Vi har varit ganska överens om att det är en bra lösning på lång sikt. Kan man göra saker effektivt tycker jag att det är bra, säger Eva Nypelius.

Hon öppnar också för att Gotlandshem ska tillåtas att sälja av delar av befintligt ägande i kvarter och områden.

– Det viktiga är att man ändå får fram nya bostäder, som vi behöver på Gotland. Vi har vetat under lång tid att vi behöver ha in kapital och utförsäljningar som varit, framför allt på landsbygden, har blivit bra, säger Eva Nypelius.

undefined
Eva Nypelius (C) ser positivt på att bilda koncern och en utförsäljning av vissa kvarter, där hon pekar på hur framför allt tidigare försäljningar på landsbygden landat väl.

Moderaterna, som tillsammans med Socialdemokraterna utgör det politiska styret på Gotland, ska ha ett extrainsatt möte för att diskutera bolagiseringen hos Gotlandshem och frågan om att bilda en koncern.

– Det finns ett behov att få titta igenom fördelar och nackdelar, säger Andreas Unger (M). 

Frågor om ökad egen energiproduktion, möjligheten att lyfta moms, och att köpa och sälja tjänster som exempelvis städfirmor i dag utför, är sådant som han ser fördelar i att lägga i egna bolag. Å andar sidan håller han med om att ökad kostnad för administration är en negativ effekt.

Klart är att något nu behöver göras, menar Andreas Unger, framför allt med de många områden som byggdes genom miljonprogrammen och nu har stora behov av renoveringar.

– Då byggde man många bostäder, billigt och fort, och missade avsättning för underhåll, säger han och konstaterar att den notan nu börjar bli dags att betala på.

När det gäller utförsäljning av hela kvarter och områden för att få in kapital är han inte på förhand enbart positiv.

– Inte rakt av. Kvarteret Hytten har vi fredat, och vi har bett att utreda de socioekonomiska förutsättningarna för några av de andra föreslagna kvarteren. Några andra har vi mer eller mindre sagt ja till, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!