Politikerna vägrade backa
"Låt inte barnen betala krisen", "Efter förvaring - besparing" och andra slagord kunde man läsa på plakaten när 800 personer tågade från Öster centrum till Wisby Strand för att möta politikerna i går. Och när Tommy Wahlgren inledde med att fråga hur många som ansåg att barnen är det viktigaste vi har, räckte samtliga upp handen.
Johanna Svanborg hemflyttad gotlänning gjorde ett gripande inlägg.
Foto: Tommy Söderlund
Att vi har en bra barnomsorg på Gotland i nuläget var alla, politiker och föräldrar i stort sett överens om. Men det är frågan om vad som händer efter de neddragningar av personal som planeras som diskuterades.
"Brist existerar inte"
- Jag är övertygad om att vi även fortsättningsvis kommer att kunna erbjuda en bra barnomsorg, sa Eva Nypelius (c), kommunstyrelsens ordförande.
- Brist på platser existerar inte i min värld, sa Björn Jansson, (s).
Flera nyinflyttade gotlänningar reste sig upp och berättade varför de flyttat till Gotland. Anledningen var bättre livskvalitet för sig själva men framförallt för barnen.
- Toleransnivån är redan nådd, det är inte en personal som skall bort, det handlar om 100, sa Ulrika Björkman. Jag undrar hur kortsiktiga besparingarna är och om ni är villiga att lyssna på oss. Spara på barnen sist.
Pelle Forsman, nyinflyttad från Stockholm:
- Vi fick högre skatt och lägre lön när vi flyttade hit. Men tusen gånger bättre för barnen.
Martina från Sudret berättade om en av barnskötarna som blivit varslad i Öja.
- Hon har bytt blöjor på mina barn, de känner sig trygga med henne och de vistas mer på dagis under sommaren när vi jobbar med turisterna än de är hemma. Nu skall en annan person ha hennes jobb. Jag jämställer detta med att byta vårdnadshavare.
Många berättade om enskilda fall i barnomsorgen, både fantastiska upplevelser och mindre bra. Johanna Svanborg, gotlänning som flyttat hem från Stockholm sedan hon fått barn, gjorde ett gripande inlägg om mobbning och läste en eftertänksam dikt.
- Spara inte på barnen, det är det dummaste ni kan göra, sa hon.
Efterlyste förslag
Politikerna tog till sig men de efterlyste förslag på lösningar eftersom pengarna måste tas någonstans ifrån. Och de fick avslutningsvis en del förslag:
Höj avgifterna, höj skatten, släck ner varannan gatlykta, omfördela pengar inom kommunen, minska på antalet ledamöter i kommunfullmäktige, spara på konsulter som avlöser varandra. Någon frågade efter de åtta miljoner kronor som kommunen fick när Borgen såldes men fick inget svar på den frågan. Andra förslag var att kommunen tar med möbler och datorer till de nya lokalerna på P18 istället för att köpa nya. Någon frågade om tjänstemännen - behövs de allihop? Och vad gör de? Någon undrade också om den där bron på ringmuren för en halv miljon verkligen är nödvändig.
Lena Celion (m) ordförande i barn- och omsorgsnämnden noterade alla förslag:
- Det gläder mig att ni ser de små besparingarna, sa hon. Avgifterna för barnomsorgen bestämmer ju staten över och det här är verkligen ingen lätt fråga. Ingen av oss vill ju dra ner på verksamheten.
Brittis Benzler (v) vill tävla mot andra kommuner när det gäller barnomsorg.
- Det är inte mycket vi kan tävla med andra kommuner om men just barnomsorgen, där kan vi vara med och vara bäst, sa hon.
Men ingen av politikerna backade på förslaget om att minska personalen med 100 barnskötare trots många uppmaningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!