Politikerveckan på väg bli för stor?
Nu är den över, årets rekordstora politikervecka med nästan 250 evenemang och tusentals besökare. GA har ringt upp ett par aktörer och bett om en summering. I dag talar vi med en statsvetare som menar att partierna kommer överge politikerveckan om den växer mycket mer, med en chefredaktör som tycker att den kan bli ohyggligt mycket större och till sist med en mycket nöjd projektledare.
Kan politikerveckan växa mer?
- Många upplever redan att de försvinner i mängden. Jag tror inte helheten kan växa mer. Når man ändå inte ut kommer deltagarna inte att kunna motivera medlemsnyttan i att medverka. Man kommer att söka nya arenor att synas från istället.
Vad kännetecknade årets politikervecka?
-Jättelobbyorganisationer som Svenskt Näringsliv satsar så mycket pengar på så många evenemang att det kan skuffa ut andra aktörer. Framförallt mindre organisationer, och då försvinner poängen med veckan. Den legitimeras ju av att det ska finnas en bredd bland de som representeras.
- Sen var det också intressant att så många gick ifrån politikernas tal för att hinna till after speach. Det känns som att after speach har blivit viktigare än speach och det innebär nog risker och möjligheter som kan leda till att politikerna försvinner från Almedalen. Om de upplever att PR- och lobbyorganisationer stjäl för mycket uppmärksamhet, då kommer de snart att hitta effektivare arenor.
Revirtänkande
Men Stig-Björn Ljunggrens bestående minne av årets politikerveckan kommer trots detta inte att handla om konkurrensen om att få mediautrymme, utan om mediernas revirtänkande kring rätten att sprida information.
- Journalister har länge haft privilegiet att formulera information, men med dagens nya mediala tekniker hämtar människor information från många håll, och det ses inte med blida ögon på de fina tidningarna och kanalerna. Det är en elit som håller på att malas ner och kämpar emot. Det blir det stora minnet från årets Almedalsvecka - kampen om informationsprivilegiet tillspetsades. Riksteatern gjorde stor teater och det är värt att notera att Sverigedemokraterna inte ens fick hålla seminarium, säger Stig-Björn Ljunggren.
Nästa samtal går till Viggo Cavling, chefredaktör för facktidningen Resumé, som skriver om reklam och marknadsföring. Resumé rapporterade och sände web-teve från Visby.
Vad betyder politikerveckan?
- Den är en jättekick för alla inblandade. I Stockholm kan det vara tio olika mingelkalas samma dag och du vet aldrig vem som dyker upp var. Var du än går så går du på vinst och förlust. I Visby är det tvärtom.
- Det är så litet och det finns så få bra restauranger att alla alltid träffas. Själv träffade jag Niklas Svensson från Expressen på Donners till exempel, vilket var jättekul, men jag tror inte att vi skulle mötas i Stockholm. Där finns ingen naturlig kontaktyta. Man är med oväntade men givande möten i Visby helt enkelt.
Kan veckan växa?
- Den kan bli ohyggligt mycket större. Det finns mycket kvar att göra och det kommer vi märka redan nästa år när det är valår. Göran Persson kommer och tar med sig Tony Blair eller någon. Och då måste Reinfelt kontra med någon annan höjdare och så vidare. Då vill jag att Resumé har ett eget hus i Visby med en trädgård där vi kan hålla cocktailpartyn.
Nätverk
Vad är viktigast för deltagarna under veckan?
- Att nätverka och påverka. De som sätter upp målet att bli omskrivna med en gång kan tänka väl kortsiktigt. De kan nå sina mål på andra sätt också, till exempel om jag skriver något nästa år, utifrån kunskap som jag fått under deras seminarier.
Eller om de kan påverka människor som sitter i departementen, intresseorganisationer eller liknande direkt, istället för att ens ta omvägen via media.
I en varumärkesbeskrivning av Visby skulle Viggo Cavling trycka på småskaligheten som tyngsta säljargument.
- Det är så praktiskt att det är så litet. Det har enormt stort värde för vilka kontakter man kan knyta. Ni har tre eller fyra bra restauranger och dit går alla, bara det är värt jättemycket. Och så är det fint väder ofta också.
Då tror du på Kongresshallen då?
- Den verkar fantastiskt bra. Jag tycker att Visby borde kunna locka hur många konvent som helst.
"Stor succé"
Karin Lindvall är projektledare för politikerveckan.
Hur upplevde du veckan?
- Som en stor succé. Det har funnits stor bredd bland arrangörer och besökare. Det uppstår nya kontaktytor mellan vitt skilda målgrupper och skiktningar som kanske aldrig hade mötts annars.
Karin Lindvall har arbetat med Almedalsveckan i tio år och ser inga problem med att veckan växer.
- Det kan aldrig bli negativt att fler kommer till tals, det är ett tecken på öppenhet och möjlighet att påverka.
Hon tror inte heller att de politiska partierna backar för att lobbyisterna blir fler.
- Partierna är kärnan. Utan dem här funkar inte veckan för någon. Alla som kommer hit är beroende av alla på plats. Det är det som gör veckan till den stora mötesplats den är.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!