Politisk enighet om Gotska Sandön

Samtliga politiska partier på Gotland vill ha kvar året-runt-bemanningen på Gotska Sandön. Som bekant har länsstyrelsen fått i uppdrag att se över bemanningen och föreslagit att man drar in den under en stor del av året. Endast under sommaren skulle det finnas bemanning.

Gotland2006-02-25 06:00
- Jag tycker det verkar dumt att ta bort bemanningen, säger Brittis Benzler (v). Det är ju ändå svenskt territorium som skulle lämnas obevakat. Det bör bevakas. Vad jag har förstått så är det ekonomiska motiv som ligger bakom. Visserligen kommer de anställda att ha kvar sina tjänster hos länsstyrelsen, men det verkar som om var och en inblandad myndighet ser till sitt och ser en möjlighet att spara pengar.
Bror Lindahl i folkpartiet håller med om att det vore olyckligt att lämna ön obevakad.
- Ja, jag vill ha kvar bemanningen, säger han. Det vore väldigt olyckligt att lämna ön helt öde. Det känns som om vi skulle överge ett bit av svenskt territorium. Jag tycker att ön bör bevakas även om det kanske inte skall ske under hela året. Men någon form av tillsyn måste man ha kvar.
Kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren (s) stämmer in i kören.
- Jag tycker det verkar väl vågat att lämna Gotska Sandön utan bemanning, säger han. Den här frågan har ju varit uppe förr för många år sedan. Då var jag inblandad så tillvida att jag lyckades argumentera för en fortsatt bemanning och regeringen beslutade att behålla den. Jag hoppas det blir så nu också.

Känns konstigt
Också Eva Nypelius, centerpartistiskt kommunalråd, anser att ön skall ha en fortsatt tillsyn.
- För mig känns det väldigt konstigt att dra in den, säger hon. Vi har inte diskuterat frågan särskilt mycket i partiet, men jag har min inställning klar. Man måste kunna hitta ett smidigt sätt att lösa den här frågan. Någon större besparing kan det ju inte vara fråga om efter som var och en kommer att ha kvar sina tjänster. Man skulle ändå ha kvar personal över sommaren. Nej, det känns väldigt underligt.
Kristdemokraten Mats Hjort anser att det måste till tungt vägande ekonomiska skäl om man skall ta bort tillsynen över nationalparken.
- Jag har själv mycket kontakt med Sandön och är där årligen, säger han. Jag tycker det vore mycket bekymmersamt om man slopade tillsynen på det sätt som föreslås. Det är orimligt ur ekonomisk synpunkt. Om det fanns tunga ekonomiska skäl till att dra in den, så skulle jag kunna förstå det. Men det verkar det inte finnas. Sen kanske jag inte håller med Hans Hörlin om att en slopad bemanning skulle leda till vandalisering av ön. Det är att måla fan på väggen lite för mycket.

Måste finnas tillsyn
Moderaterna har redan klargjort sin inställning om att bemanningen bör vara kvar.
- Det är en fråga som vi känner mycket starkt för på norra Gotland, säger moderaten Lena Celion. Det är mycket bekymmersamt att det hela tiden försvinner sådana här verksamheter från Gotland. Man måste ju se till nationalparkens betydelse. Skall vi behålla den fina miljön så måste det också finnas tillsyn. Och tillsynen måste utföras av personer som känner till förhållandena. Det är mycket märkligt att man föreslår så stora ingrepp i verksamheten när det ändå inte leder till några besparingar.
Även biskop Lennart Koskinen vill ha kvar bemanningen i nationalparken.
- Det är fullkomligt åt skogen att föreslå att den dras in, säger han. Förutom att det verkar vara rena vanvettet så är det ju förödande för museet, kapellet och alla människor som vill besöka ön. Det är helt enkelt inte rimligt att lämna ön utan tillsyn. Jag förstår helt enkelt inte förslaget. Det känns som rena dumheterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om