Politisk laddning kring tredje kabel

Under Almedalsveckan uppvaktades energiminister Anders Ygeman (S) om en tredje elkabel till ön. ”Svaren vi fick var så nära ett löfte man kan komma”, säger riksdagsledamoten Lars Thomsson (C).

Foto: Montage

GOTLAND2019-07-19 17:02

Svenska kraftnät står fortfarande fast vid sin inställning om att bygga en tredje elkabel mellan Gotland och fastlandet.

– Den analys som gjordes inför beslutet att inte bygga en stamnätsförbindelse till Gotland visade att nyttan med kabeln inte motiverade kostnaderna. Jag kan inte se att det skett någon förändring som gör att denna analys inte står sig, säger Svenska kraftnäts tf. generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

Under Almedalsveckan bedrev region Gotland och de gotländska riksdagsledamöterna en påverkanskampanj för att förmå regeringen att ge nya instruktioner till Svenska kraftnät. Riksdagsledamoten Lars Thomsson har en bakgrund inom vindkraftsbranschen och har arbetat för att förstärka Gotlandslänken med en tredje kabel, så att mer el kan överföras till och från Gotland.

– Jag tror att vi har nått fram, men jag är luttrad efter dessa år, säger Lars Thomsson.

Anders Ygeman ska ha ställt sig positiv till detta.

– ”Vi tar bollen vidare”, sa han. Jag tror verkligen att det här blir av nu, säger Lars Thomsson.

LÄS MER: De släppte ut mest i svensk industri 2018

Om Svenska kraftnät ändrar sin inställning och återupptar arbetet med att bygga en tredje sjökabel mellan Ygne och Västervik så lär det ta tid innan strömmen kan slås på. Insatta bedömare talar om åtta till tio år som troligt innan alla tillstånd är på plats och bygget kan startar.

Om den lösning som togs fram under Mikael Odenbergs tid som generaldirektör väljs så kan det eventuellt gå snabbare.

– I dag är det lite för många led i den processen. Det måste skötas noggrant och i laga ordning, men som det är nu finns det lite för många led där synpunkter och överklaganden kan komma in och fördröja processen, säger Erik Thornström, vid intresseorganisationen Energiföretagen.

Det är inte bara på Gotland som elförsörjningen är ett problem. I Stockholmsområdet påverkas bostadsbyggandet och effektkrävande satsningar inom industrin har fått ställas in på flera håll.

Frågan om ökad elanvändning är politiskt laddad. I april skrev Svenska kraftnäts Lotta Medelius-Bredhe en debattartikel där hon menade att långdragna tillståndsprocesser, men också den planerade avvecklingen av kärnkraften, utgör de största hindren för att kunna möta den ökade efterfrågan på el.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!