En statlig utredning föreslår att småskalig försäljning av alkohol införs från 1 juli nästa år. Det är ett bra förslag tycker länsstyrelsen på Gotland, som i ett yttrande till regeringen framhåller att mat och måltid tillsammans med besöksnäringen utgör en viktig grund för öns utveckling.
Vid sitt senaste sammanträde antog regionstyrelsen det yttrande som Region Gotland nu skickat till regeringen. Men det var först efter en votering som Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna vann knappt med 8-7.
Socialdemokraterna ställde sig bakom det första utkastet till yttrande. Men yttrandet som regionstyrelsen antog röstade partiet emot.
– Vi hade en bra diskussion i arbetsutskottet. Vänsterpartiet ville ha skarpare skrivningar om riskerna för folkhälsan, medan alliansen ville lyfta fram fördelarna med gårdsförsäljning. I förslaget som togs upp i regionstyrelsen hade fördelarna fått för stort utrymme, förklarar Meit Fohlin (S) varför partiet röstade emot.
– Vi är inte emot gårdsförsäljning, men man måste vara tydlig med de risker det innebär för det svenska monopolet och för folkhälsan, förtydligar hon.
Socialdemokraterna röstade därför med Vänsterpartiet, som inte vill ha gårdsförsäljning av alkohol. Partiet hänvisar till den utredning som Ramboll gjorde åt Systembolaget 2017, som visade att alkoholkonsumtionens samhällskostnader på Gotland uppgår till 661 miljoner kronor per år. Gårdsförsäljning beräknas öka samhällets kostnad med ytterligare 2,2 miljoner kronor.
Även Vänsterpartiet ser en fara med att gårdsförsäljningen kan äventyra det svenska alkoholmonopolet.
– Med tanke på hur omfattande påverkan på folkhälsan riskerar att bli om alkoholmonopolet urholkas kan inte gårdsförsäljning motiveras. De eventuella positiva aspekterna för besöksnäring och livsmedelsnäring är inte motiv nog för att riskera ökat riskbruk och missbruk av alkohol och alla negativa effekter det har på samhället både ekonomiskt och socialt, skriver Saga Carlgren (V) i den protokollsanteckning som lagts till regionstyrelsens beslut.
I det yttrande som lämnats till regeringen ställer sig Region Gotland positiv till gårdsförsäljning. Regionen lägger dessutom till ett eget förslag, som kan bli aktuellt om gårdsförsäljning av någon anledning inte införs. Man vill då att ett förslag tas fram för ett lokalt försök, med Gotland som pilotområde.