Politkernas svar om skolan: "Skolskjutsarna kan gå åt andra hållet"

Vi fick in hela 250 frågor när vi bad er läsare fundera på vad ni ville ha svar på från våra lokala politiker inför valet. Frågorna handlar om allt från tiggare till äldreomsorg och fritidsgårdar.

Åke Svensson (S)

Åke Svensson (S)

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2014-09-12 09:36

Vi har valt några av frågorna och delat in dem i fyra olika kategorier: Vård/omsorg, näringsliv/arbete, barnomsorg/utbildning och övriga frågor. Under fyra dagar fram till valet kommer vi att presentera svaren från de nio partier på Gotland som kandiderar till regionfullmäktige. Här handlar det om barn och utbildningsfrågor:Vad har ni för konkret förslag för att förbättra skolmiljön för barnen?  

Brittis Benzler (V): Vi jobbar på olika sätt, med medarbetarna och likabehandlingsplaner. Vi har också jobbat hårt för upprusnting av den fysiska miljön på förskolor och det vill vi fortsätta med.

Elin Bååth (FI): Hela välfärdssektorn är underprioriterad. Läraryrket har låg status och skolmiljön hänger ihop med lärarnas situation. Vi tror att lösningen handlar om att tillföra rejäla resurser till skolan så att lärarna kan göra sitt jobb.
Ola Björkqvist (KD): Konkret förslag är att inte ha för stora barngrupper i förskolor. Nu är det kul att S anammat det och huggit på det. Mindre antal barn i varje grupp ger glada barn.

Kaj Lundmark (SD): Vi är väldigt mycket för landsbygden, som Centerpartiet. De som har problem med läs- och skrivsvårigheter eller mobbning ska kunna få skolskjuts ut till landsbygden till mindre tryggare skolor, skolskjutsarna ska alltså kunna gå åt andra hållet, ut från Visby.

Stefaan de Maecker (MP): Det måste vara lugna och fina miljöer där barnen undervisas, både i matsal och klassrum. Giftfritt på förskolor. Vi har börjat med att rusta upp skolbyggnader och det har vi planerat att fortsätta med.

Eva Nypelius (C): Det är att se till att vi har bra underhåll och bra lokaler och att man satsar på ny teknik och fiberuppkopplingen ute i skolorna. Vi vill att man satsar mer på närlagad mat.

Mats-Ola Rödén (FP): Det handlar om att det måste vara attraktivt för lärarna att finnas där. Vi ska se till att det finns hjälpmedel och stödfunktioner som kan stötta upp i skolan, som gör att lärarna får det bra.

Åke Svensson (S): Det program vi har på nationell nivå är att stärka lärarens roll, mindre klasser. Lokalt handlar det om skolmiljön på olika sätt.

Stefan Wramner (M): Jag kan bara konstatera om det är många som tycker den är dålig. Då måste Region Gotland göra en översyn kring skolmiljön på Gotland. Den är jätteviktigt för elevernas utveckling.

Tänker ditt parti öppna fler fritidsgårdar?

Brittis Benzler (V): Vi tänker inte öppna fler fritidsgårdar. Däremot tycker vi att det är viktigt att ungdomarna har stort inflytande kring hur man arbetar med fritidsgårdarna och om vi ska göra andra satsningar. Vi är inte säkra på att nya fritidsgårdar är den bästa satsningen på ungdomar. Kanske ska man istället utveckla kulturskolan och aktivitetsparken Murgrönan.

Elin Bååth (FI): Det behöver inte nödvändigtvis vara fritidsgårdar. De befintliga ska utvecklas och det bör komma till en mötesplats för unga.

Ola Björkqvist (KD): Vi ska försöka behålla de fritidsgårdar som finns och behövs. Vi vill gärna att ideella organisationer fortsätter och vi vill ha viss ungdomsverksamhet i vissa frikyrkor, som scouting.

Kaj Lundmark (SD): Vi tycker att de har lagt ned för mycket. Att de lade ned i Vibble var dumt. Det måste finnas på de större orterna.

Stefaan de Maecker (MP): Det vet jag inte, vi tycker det är viktigt med fritidsgårdar men jag vet inte var behoven är störst.

Eva Nypelius (C): Ja, om det finns ett behov och att man kan hitta en bra form, till exempel i samverkan med föreningslivet och bygdegårdarna. Vi var emot att man stängde i Västerhejde.

Mats-Ola Rödén (FP): Ja, vi har planer på det. Vibble och Lärbro som har varit hotat är sådant som vi måste fundera kring.

Åke Svensson (S): Nej, det är inte planerat några nya fritidsgårdar. Utifrån ett nationellt perspektiv har vi rätt många fritidsgårdar. Vi måste stötta dem som finns och ha en hög kvalitet på dem.

Stefan Wramner (M): Någon form av fritidssysselsättning för unga måste man säkerställa. Vi var emot att fritidsgården i Vibble stängde. Något konkret var och hur många, det kan jag inte svara på.

Varför har man skurit ned så mycket på estetiska ämnen inom gymnasiet?

Brittis Benzler (V): Fråga Jan Björklund, det är svaret. Det är helt vansinnigt.

Elin Bååth (FI): Det är ju ett beslut i gymnasiereformen 2011 som alliansen drev igenom. Det ligger i helt i linje med den politik som de har gjort. All forskning visar att det här är helt galet. Det visar att Jan Björklund inte lyssnat på forskning.

Ola Björkqvist (KD): Musik och konst behöver människan för att producera mer. Jag förstår inte riktigt hur de har tänkt och varför de har dragit ned. Sådant här är väldigt viktigt.

Kaj Lundmark (SD): Det är vi inte insatta i.

Mats-Ola Rödén (FP): Det har inte funnits elevunderlag som jag fått det berättat för mig.

Stefaan de Maecker (MP): Inte mitt specialområde. Regeringspolitiken har inte varit gynnsam för de estetiska ämnena. Mijlöpartiet tycker att det är viktigt med kreativa människor i ett framtida Sverige.

Eva Nypelius (C): Det har varit för få sökande. Sedan kan jag tycka att det är tråkigt att Gotland inte kan ha filmutbildning när man har Bergmancenter och filmsatsningen i Fårösund.

Åke Svensson (S): Det handlar om antal sökande, ytterst handlar det alltid om sökande. Elevernas val måste det utgå ifrån. Omfattningen av programmen är utifrån antalet sökande. Det är färre elever idag än tidigare, jämfört med tidigare generationer.

Stefan Wramner (M): Jag kan inte säga varför man har gjort det. Jag kan tycka att det är synd, vi vill ha mer matte i skolan. Men för många kan det vara väldigt viktigt att få utöva estetiska ämnen också för att klara av de matematiska ämnena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om