Hasseln och alen och har börjat göra sig påminda för öns allergiker. Men än så länge varnar pollenrapporten.se bara för låga till måttliga pollenhalter i ö-luften.
– Säsongen är igång nu, men temperaturerna hos er väntas sjunka under kommande vecka. Och när det blir kallare slutar pollen att spridas. Så det kommer förmodligen att vara rätt lugnt den närmaste tiden, men så fort det blir varmare igen kommer det att ta fart, säger Björn Gädda, som arbetar i Naturhistoriska riksmuseets palynologiska laboratorium.
2020 blev ett förhållandevis milt pollenår. Men som bekant brukar besvären komma och gå i vartannat år-cykler.
– Är det inte så mycket pollen ena året, så blir det mer nästa år. När det anläggs pollen på en gren sker det på samma utrymme där det bildas blad. Alltså: Ena året finns mer plats för blad, nästa för pollen, och så håller det på. Sen finns det andra faktorer som påverkar, till exempel hur varm sommaren varit, säger Björn Gädda.
Öns allergiker har med andra ord en tuff period framför sig?
– Jag tror att det blir ganska mycket pollen i år, framför allt från hassel och al. Men jag tror inte att vi kommer att komma upp i några rekordnivåer.
Björken väntas först i april, och några pollenprognoser för den finns ännu inte.
– Men jag tror att det blir samma där: Det var ganska mycket björk på ön förrförra året, och ganska lite i fjol. Alltså bör det landa på ganska höga nivåer i år.
Att sia om framtiden är dock inte helt lätt, eftersom ett flertal oberäkneliga faktorer spelar in. I en artikel i GT februari 2019 förutspådde Björn Gäddas kollega Pia Östensson en ganska lugn pollensäsong på Gotland.
Facit: 2019 blev en av de värsta åren på senare tid, med mycket höga nivåer björk i maj och höga nivåer al i början av året.
– Ja, lite klurigt är det ju. Överlag har vi ganska bra koll. Det räcker att titta på trädens hängen för att skapa sig en bra bild. Men det finns en hel del som måste vägas in: Lokal blomning, om det är varmt eller om det regnar, om det finns pollenkorn som skadats. Man måste även hålla koll på utvecklingen utomlands. Den första alen för några veckor sedan kom till exempel från Frankrike, säger Björn Gädda.
Störst problem har för stunden Jönköping, där pollenrapporten.se flaggar för höga halter al i luften.