Ponny led av fång och förvuxna hovar – ägaren döms

Veterinären verkade bort närmare en decimeter på en förvuxen hov. Nu döms ägaren för djurplågeri.

En hovslagare byter skor på en häst, dock inte hästen i artikeln.

En hovslagare byter skor på en häst, dock inte hästen i artikeln.

Foto: Leo Sellén / TT

Gotland2024-09-04 05:30

Efter en anmälan gjorde länsstyrelsen i januari 2023 en oanmäld kontroll hos hästägaren. En hovslagare som skickades till gården för att undersöka hästen konstaterade att den led av kraftigt förvuxna hovar och hovsjukdomen fång.

Ägaren har förnekat brott och hävdat att hästen normalt sliter ner sina hovar naturligt eftersom den strövar fritt i en stor hage och i det närmaste lever som en vildhäst. Anledningen till att hästen ändå haft förvuxna hovar ska ha berott på för mycket mat som i sin tur lett till fång, något han uppmärksammat först när hovslagaren kom på besök.

Tingsrätten anser dock att det finns mycket i utredningen som talar för att ägaren kände till att hästen hade fång redan tidigare och att den troligen lidit av sjukdomen under lång tid. Dessutom borde ägaren ha uppmärksammat att hästen hade ont om han verkligen haft den kontinuerliga tillsyn som uppgett.

Hovslagaren slog fast att ponnyns förvuxna hovar lett till att hästen inte kunnat röra sig naturligt. Som mest fick hovslagaren verka bort 8–10 centimeter från en tå. 

Att inte kunna röra sig naturligt kan påverka hästens beteende, hämma dess möjlighet till flyktbeteende och även störa dess sociala interaktioner. Det kan i sin tur leda till stress hos hästen. Enligt hovslagaren rörde sig hästen bättre efter att hovarna hade verkats.

Tingsrätten anser att mannen gjort sig skyldig till grov oaktsamhet, men att lidandet inte varit så kraftigt att det motiverar ett fängelsestraff. Han döms därför till 80 dagsböter, totalt 14 400 kronor.

Djurskyddslagen

Djurskyddslagstiftningen är tänkt att förbygga att djur far illa. Den beskriver hur den som håller, sköter eller hanterar djur ska göra så att djuren mår både fysiskt och psykiskt bra. Det är den som äger eller tar hand om djuren som ansvarar för att djuren har det bra. I Sverige ska alla djur behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

Om någon med uppsåt eller av grov oaktsamhet utsätter djur för lidande kan denna person enligt brottsbalken dömas för djurplågeri till böter eller fängelse. Om brottet anses grovt blir straffet fängelse i lägst 6 månader och högst 4 år. En person som har brutit mot djurskyddslagstiftningen på ett allvarligt sätt eller dömts för djurplågeri kan bli förbjuden att ha hand om djur.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!