Efter att ha hyrt en mindre gård i Gnesta i två år har de äntligen hittat "sin gård" – som de uttrycker det. Och även om de aldrig bott på ön tidigare är det ingen slump att valet föll på just Gotland och gården Stengrinde i Hellvi. Inflyttningen sker senare i år och i väntan på tillträdet har paret mellanlandat på södra Gotland.
– Vi har flera vänner runtom på ön, framförallt hästfolk, vilket har gjort att vi kunnat ta med oss våra hästar och bott här på somrarna, säger Anton.
Men för drygt ett år sedan när tiden var inne för att börja hitta en egen gård att köpa, då fanns Gotland inte riktigt med på kartan. Bokstavligen talat.
– När vi sökte på Hemnet insåg vi att det var svårt att hitta en hästgård som dels hade de ytorna vi sökte, men pandemin bidrog också med en stigande bostadsmarknad. Gårdarna stack iväg flera miljoner i budgivningar och vi hade i princip råd att köpa något i djupaste Småland – eller norra Norrland.
Men förra sommaren, när Sara och Anton lägligt nog befann sig på Gotland på besök hos vänner, fick de tips om en gård på södra ön som låg ute för ett bra pris. Det var ett alldeles för bra utgångspris, skulle det visa sig, och det gick upp en miljon vid budgivning.
– När vi väl började titta på gårdar på Gotland, så fanns det ingen återvändo. Det är ingen hemlighet att vi är förälskade i Gotland och det är en stor anledning till att vi spenderat våra semestrar här de senaste åren – med hästar och allt, berättar Sara.
Det skulle visa sig att gården de sökte fanns på ön, trots allt. I början av december samma år var de på Gotland för att se på en gård i Hellvi – som de senare bestämde sig för att köpa. Det var den femte i ordningen som paret tittade på.
– Den som vill ha en "färdig" hästgård måste nog betala samma pris som på fastlandet. De är dyra. Men för oss har det viktigaste varit lagom mycket mark, flera ekonomibyggnader, en stor lada och stora ytor – eftersom det krävs när vi tränar körning. Och så går det en slinga runt gården som blir perfekt för att motionera hästarna, säger Anton.
För sportkörning, som deras tävlingsgren kallas, är ingenting man blir rik på. Snarare tvärtom. För att ha råd med resor, vagnar, utrustning – och till och med hästar – är sponsorer viktiga. Eftersom körningen inte är någon stor publiksport gäller det för utövarna att nå ut på andra sätt. Anton berättar att den virala resan började på Facebook för många år sedan men det var TikTok som gav störst genomslagskraft.
– På bara några dagar nådde vi 10 000 följare och miljontals visningar, och det var mest som en rolig grej.
I dag har Ponnyexpressen andra sociala kanaler som uppdateras mer frekvent, bland annat en Youtube-kanal där deras följare får vara med på resor och spektakulära upptåg. Den senaste månaden har man kunnat ta del av deras flytt till ön
Vid sidan av Ponnyexpressen har båda två vanliga jobb. Sara jobbar inom IT på distans, och Anton har efter flytten till Gotland fått anställning som fastighetsskötare på Gotland Grönt centrum vid Lövsta.
– All annan tid går ju åt till hästarna på ett eller annat sätt. Vi har många vänner men det är lite samma sak för dem, man är mycket hemma på sin gård, säger Sara.
– Men det är ju det här livet vi vill ha, fortsätter hon, medans hon selar på en av hästarna på gårdsplan.
Samtidigt som hästarna är en slags hobby, hoppas Sara och Anton att framtiden har mer att ge.
– Nu när vi snart har vårt eget ställe, och plats, finns det potential för sånt som vi vill göra mer av. Som att träna andras hästar, vilket vi får en hel del förfrågningar om, säger Anton.
För Antons del började resan med Ponnyexpressen redan för drygt tolv år sedan, när han tog studenten. Han fick då ett erbjudande att ta över fyrspannet Ponnyexpressen med flera mer eller mindre körklara hästar.
Efter år av träning och tävling befinner sig Anton i dag på SM-nivå. Han berättar att det faktiskt bara finns två ekipage just nu på den nivån i kategorin ponny. Utöver honom själv är det Maria Johansson i Grötlingbo – gotlänningen som tidigare i år tog hem det åtråvärda SM-guldet i klassen.
– Jag flyttade till samma ö som största konkurrenten. Så nu är hela ponnyeliten på Gotland! Skämt åsido, vi hoppas att vi kan träna och utvecklas tillsammans och lite roligt är det att de enda ponnyfyrspannen i Sverige på SM-nivå bor på Gotland, säger han.
Anton och Sara spänner för dagens träningsekipage och skrittar iväg med den vackra jaktvagnen.I dag är det Rigo, TMD’s Rocket, Losjöns Tim O´tey och Furunäs Monsun som ska ut på tur. De svarta hårremmarna skiftar i rödbrunt efter alla soltimmar. Ekipaget är ett ovanligt inslag i det gotländska sensommarlandskapet.
– Alla vi möter blir glada av att se oss. För oss är det ett roligt sätt att lära känna omgivningen, säger Sara när vagnen och de fyra hästkrafterna drar fram genom skog och mellan fält.
Nere vid Herta fiskeläge sitter ett par utanför sin bod tillsammans med sina hundar. Bortsett från en skrämd liten jycke, är det precis som Sara just beskrivit det.
– Det var en rolig syn! De är så vackra, utbrister kvinnan innan Ponnyexpressen tuffar vidare.