GA kunde på måndagen rapportera att det enligt Boverket saknas 577 bostäder på Gotland. Det bidrar till att mer än var fjärde gotländsk ungdom i åldern 20 till 27 år bor kvar hemma hos sina föräldrar.
– Det var mer eller mindre omöjligt att hitta bostad, säger Pontus Hallin och berättar att han nu delar lägenhet med sin bror och att deras föräldrar tillfälligt också bor där.
Kön hos Gotlandshem är lång, så lång att man måste ha stått många år för att ha en chans. Alternativet, att köpa bostadsrätt, är svårt att finansiera för den som är ung.
– Jag har stått i kö hos Gotlandshem sedan 2018, men det finns de som stått 20 år i kön och går före, säger Pontus Hallin.
Det som då återstår är någon av de många privata hyresvärdar på Gotland som hur ut lägenheter med egen kö, eller att vara inneboende hos någon som hyr ut delar av sin bostad.
– Hyr du privat är det mycket ockerpriser i Visby, en etta kan kosta 7 000 till 8 000 kronor och många hyr inte ut över lång tid, för att de kan tjäna en årshyra på sommaren, säger Pontus Hallin och berättar att man med en privat hyresvärd ofta tvingas flytta ut under sommarmånaderna.
Han är klar över vad som behöver göras för att de unga ska kunna hitta bostad och det ska bli stabilitet på den gotländska bostadsmarknaden.
– Jag tror att man behöver sätta en gräns för folk som köper bostad och hyr ut dyrt på sommaren för att tjäna pengar. På Almedalsveckan kan man tjäna 100 000 kronor på en vecka – det är inte hållbart för alla oss som bor på ön.
Pontus Hallin får medhåll av Joakim Hellgren, som just nu bor hos sin syster i Halla och ibland hos sin mamma i Katthammarsvik. Han annonserade nyligen efter eget boende, men fick bara ett par svar.
– Många hyr ut veckovis, till Almedalsveckan och såna grejer. Jag har fått erbjudande om att hyra ett rum hos någon jag inte känner också, men jag vill ha något eget, säger Joakim Hellgren och berättar att drömmen är att flytta till något eget till sin 30-årsdag:
– Den 29 juli 2024, en fin lya och någonstans att bo här i stan, det är min högsta önskan, säger han.
Joakim Hellgren saknar körkort och en lägenhet i Visby, menar han, hade underlättat så mycket och gett honom en större känsla av frihet.
– Det är jobbigt. Jag vill flytta hemifrån och inte vara till besvär eller vara i vägen, säger han om att vara 27 år och ännu bo hemma, och berättar att han är tacksam för alla tips han kan få om bostäder.
För att nå balans skulle det behöva byggas 261 bostäder per år inom en överskådlig framtid. 2011 till 2020 byggdes endast 165 bostäder per år på ön.
Gotlandshems vd Joakim Martell säger att det bara finns ett spår framåt: Öka farten.
– Vi har fattat beslut att bygga 1 500 bostäder under tio år. I varje projekt har vi tänkt att bygga ett antal billigare bostäder riktade mot studenter, unga eller äldre.
Genom att skala bort en del krav, menar han, kan det gå att bygga mot en lägre hyra som fler unga kan klara. Även kön kommer att ses över. Diskussioner har bland annat förts att ta en mindre avgift, och att fördela lediga lägenheter i tre olika kategorier.
En försäljning av bolagets 202 studentlägenheter till en privat aktör skulle kunna dra in nya pengar att bygga fler bostäder för. Hyresrätter, men också bostadsrätter:
– För att finansiera en billigare produktion av hyresrätter, säger Joakim Martell.