Populär baggeauktion gav höga priser

Gotlands fåravelsförening höll årets auktion på Suderby gård och branschen slöt upp med stort intresse för baggarna.

Först ut är en bagge Soläng. Han är placerad som den fjärde finaste baggen i Sverige gick för ett bra pris. Nog ser han ut lite som en rockstjärna när han går in till uppvisningen.

Först ut är en bagge Soläng. Han är placerad som den fjärde finaste baggen i Sverige gick för ett bra pris. Nog ser han ut lite som en rockstjärna när han går in till uppvisningen.

Foto: Hanna Dockson

Gotland2019-09-29 13:13

På lördagsförmiddagen var Gotlands avelsintresserade samlade på Suderby gård i Sjonhem för att hitta den perfekta baggen. Ibland baggarna fanns riksbedömda bagglamm av alla raser, tacklamm i grupper om 3–5 djur samt äldre riksbedömda baggar födda tidigast 2014. 

– Här har vi ett utbud av Gotlands finaste baggar av Gotlands ras, säger Ebba Schwan från Hallgård. 

Uppfödarna som är på plats hyser tackor på sin gård som föder upp lammen, men baggarna byts ut med jämna mellanrum. 

– Det är ett stort ansvar för baggen, för den ska bli pappa till väldigt många lamm. Därför är det viktigt att baggen har fint skinn, hull och muskler så att han kan avla fina lamm. Ullen ska vara glansig och ha en jämn lock, säger Ebba Schwan. Hon är själv uppfödare så hon vet vad hon pratar om. Med sig har hon baggarna Pepp och Peppar. Pepp är född i år medan Peppar föddes 2018. Han är ett ståtligt exemplar och viftar vänligt på svansen likt en hund.

– Jag tror att det kommer att gå bra, för de här två är fina exemplar. Ungbaggarna är intressanta, men samtidigt vet köparna att de aldrig har blivit pappa förut. De äldre baggarna har ett högre avelsvärde och är därför en säkrare affär, säger Ebba Schwan.

De flesta av baggarna klara situationen klarar auktionsmiljön bra. 

– Hur baggarna reagerar när köpare känner och tar på deras kropp för bedömning varierar beroende på hur vana de är vid beröring. En del tycker det är mysigt om man klappar rätt. Andra tycker  att hela upplevelsen är läskig och står och skakar. Förr eller senare så lägger sig dock alla ner bredvid sin och somnar. 

När auktionen drar igång säljs inga baggar gemensamt utan alla splittrats upp.

– Tänk nu på att inte släppa in för många tackor till baggarna, så att de älskar ihjäl sig, säger arrangören i mikrofonen.

Auktionen avslutas med fina siffror.

–  Det gick väldigt bra, vi hade många nöjda köpare och säljare. Medelpriset var det högsta på länge, 15 000 kronor för ungbaggar och drygt 12 000 kronor för 2, 3-åriga baggar, säger Eva Twengström från Gotlands Fåravelsförening.

Inga baggar var osålda när dagen var slut.

– Det var en väldigt välbesökt auktion med gotlandsfårsbaggar både från Gotland och fastlandet, samt intresserade köpare från hela landet., säger Eva Twengström.

Under helgen hölls även studiebesök i lammnäringen på Gotland.

Det här är en händelse som lockar många i branschen och då och då möts bekanta.
Det här är en händelse som lockar många i branschen och då och då möts bekanta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!