Populärt slöjda på luffarnas vis

Luffarslöjd är populärt bland ungdomar den här sportlovsveckan. På biblioteket i Roma sitter Daniel Larsson och lär ut det annorlunda hantverket.

Gotland2007-03-02 06:00
I går kom ett gäng barn och ledare från fritids i Stånga för att lära sig. Även syskonen Clara och Jakob Wiss från Sigtuna var där tillsammans med morfar Lars Wiss. Från Hogrän kom Tilda Karlsson och hennes mamma.
Daniel kan luffarslöjd sen fem-sex år tillbaka och den här veckan rör han sig mellan järntråd, avbitartänger, pärlor och lediga skolelever.

Inga tummar kvar
Någon av de äldre deltagarna sa efter någon timmes luffarslöjd:
- Det känns som man inte har några tummar kvar.
För just tummarna jobbar man mycket med när man böjer och bänder på järntråden i olika tjocklekar. En tråd som sällan är så medgörlig som man vill ha den.
- Vi använder svart järntråd, galvaniserad järntråd och även andra typer av järntråd, säger Daniel Larsson samtidigt som han just krullar till "järntrådsull" till Anja Petterssons lilla lamm.
Från Stånga fritidshem kom de sex barnen Anja Pettersson, Burs, Lina Larsson, Stånga, Joel Öhrman, Burs, Agnes Larsson, Stånga, Mattias Granqvist, Stånga, och Elias Hallin, Stånga.
Även personalen Maria Karapoulios, Monica Olsson, och Lena Larsson, knåpade med järntrådarna och hjälpte barnen.
- I går var vi i stan på Fenomenalen och så grillade vi hamburgare i Almedalen, säger Monica Olsson. I dag provar vi på luffarslöjd här.
Daniel Larsson berättar att luffarslöjden är populär.
- I måndag var det 30 barn här, säger han. Men även övriga dagar har vi haft rätt många deltagare.

Äggkopp och hjärtkrok
- Jag såg luffarslöjd på en marknad och tyckte det verkade kul så nu är mamma och jag här och ser hur det är, säger Tilda Karlsson. Jag håller på att göra en äggkopp
Jakob Wiss har just gjort en så kallad hjärtkrok - ett hjärta med pärlor och en krok.
- Den skall jag ta med mig hem och hänga jackan på, säger han.
I början av 1900-talet fanns det många luffare i Sverige. Det var ont om arbeten och människor hade inget annat val än att ge sig ut "på luffen" för att söka sig en inkomst. En del luffare började tillverka bruksföremål med hjälp av ståltråd och tänger. Det som idag kallas luffartjack eller luffarslöjd. Luffarna själva sa att de "gick med trådtjack". Ordet tjack kommer från romani och betyder att ha något till försäljning. Det är samma ord som vi använder i "tjacka godis". Vanliga föremål som tillverkades var vispar, brödnaggar, säkerhetsnålar och fönsterhakar. Källa: Svensk hemslöjd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om