Gotlänningarna blir fler – en "positiv pandemieffekt"

61 031 gotlänningar innebär intäkter och tillväxt. Men ökningen ger också en "positiv känsla", tycker regionfullmäktiges ordförande

Pandemin var inte bara negativ för Gotland. Den verkar till exempel ha snabbat på befolkningstillväxten. Arkivbild.

Pandemin var inte bara negativ för Gotland. Den verkar till exempel ha snabbat på befolkningstillväxten. Arkivbild.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2021-11-09 13:05

Redan i början av 2021 skrev GT om befolkningsrekord, när vi passerade 60 000-strecket för första gången sedan 40-talet.

– Det går inte nog att betona värdet av en ökande befolkning på Gotland. Den ger oss bland annat en ökad ekonomisk aktivitet, näringslivet stimuleras och vi får en ökad tillgång till kompetent arbetskraft, sade regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) då.

Ökningen har fortsatt. Enligt Statistiska centralbyråns siffror för de tre första kvartalen 2021 ligger Gotlands total på 61 031 personer, vilket innebär en befolkningsökning med 907 personer – eller 1,5 procent på bara nio månader.

Fler har dött än fötts på ön, men detta kompenseras med råge av inflyttningsnettot.

– Fantastiskt roligt att det fortsätter uppåt! Under pandemin verkar många ha upptäckt att det går bra att bo på Gotland, säger regionfullmäktiges ordförande Inger Harlevi (M).

Kan man tala om en positiv pandemieffekt här?

– Det tycker jag absolut! Fler har ju stannat längre i sina sommarhus under pandemin, det kan till exempel handlarna på landet intyga.

Om det är just sommargotlänningar som blivit permanenta framgår inte av statistiken, inte heller hur åldersstrukturen ser ut.

Men nya skatteintäkter blir det, oavsett. Detta stämmer väl med de senaste skatteprognoserna – som redan gjort att regionstyrelsen vågar satsa mer i nästa års budget.

– Det här betyder oerhört mycket för ekonomin. Men det ger dessutom en positiv känsla kring att bo här, tycker Inger Harlevi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!