Positiva och negativa alternativ till Samhall
En statlig utredning föreslår att man ska släppa in alternativ till Samhall, både kommunala och privata, och att samma ersättning utgår.I förslaget finns också att släppa in även långtidsarbetslösa, förtidspensionerade och långtidssjuka hos Samhall eller motsvarande.Utredaren Jan Rydh anser också att målet för genomströmningen till jobb utanför Samhall bör vara 40 procent i stället för fem!Hos Samhall på Gotland tycker arbetsområdeschefen Edith Bergvall att utredningsförslaget i grunden är bra. Men det finns även flera delar som det finns kritik mot.
På Gotland har vi med nuvarande målsättning på 5 procent inga problem med genomströmningen.
Hittills i år har vi klarat 50 procent av målet. Tio övergångar till andra arbetsplatser är klara av de arton vi ska klara i år, säger Edith Bergvall.
Det finns en oro för att utredningsförslaget inte säger något om hur mycket pengar det blir i ett nytt finansieringssystem.
I dag har Samhall en merkostnadsersättning, som man får i form av en summa pengar av staten. Nu föreslås en viss summa per individ. Det tycker Edith Bergvall är bra.
Men ett problem är att det inte går att utläsa om det blir billigare med det här förslaget än med nuvarande system, säger Edith Bergvall.
Från Samhalls sida behöver vi ha en viss basfinansiering för att kunna jobba långsiktigt och knyta kunder till oss. Men vi kan tänka oss att en viss del blir behovsanpassad, säger Eva Kristiansson ansvarig för marknad och säljsidan hos Samhall på Gotland.
<span class=MR>Risk för utslagning</span>
Oro finns också över förslaget att låta långtidsarbetslösa, förtidspensionerade och långtidssjuka omfattas av samma typ av sysselsättningar som de funktionshindrade.
Det är risk att de svagaste bland de funktionshindrade då får stå tillbaka för de här mycket starkare grupperna, säger Cecilia Karlsson, chef för Servicepartner inom Samhall.
Vidare riktas kritik mot att använda det negativt laddade uttrycket skyddad arbete.
Det är ett uttryck som inte stämmer in på dagens jobb inom Samhall. Kritik riktas också mot att tala om att man skulle koncentrera sig för mycket på rehabilitering inom Samhall.
Vi håller inte på med rehabilitering. Det gör man inom sjukvården. För oss är målet att jobba med personalutveckling. Arbetet har då ett oerhört värde. Vi anser det viktigt att de funktionshindrade kan jobba i sin egen takt och få växla arbetsuppgifter, säger Edith Bergvall.
Utredaren Jan Rydh föreslår också en trestegsmodell för hur man ska jobba för att en funktionshindrad ska kunna gå vidare ett "vanligt" jobb på marknaden.
Det är en modell som Samhall har tagit fram. Så där finns ingen motsättning. Rydh lägger i förslaget också ett ökat ansvar på Ams för att göra kartläggningen av den enskilda individens behov.
Samhall på Gotland har i dag cirka 340 funktionshindrade anställda. Som mest har man haft 450 anställda. Men de senaste årens neddragningar i anslagen från staten har gjort att man har fått lägga ner vissa enheter.
Man har också på grund av utvecklingen inom näringslivet tvingats sadla om från industrijobb till tjänste- och servicesektorn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!