Präster protesterar mot välsignelsen
Tre präster på Gotland har hittills skrivit på protestlistan mot att kyrkomötet beslutat att kyrkan kan välsigna homosexuella partnerskap. Det är Per Ronquist, Rolf Ström och Erland Björklund.
Rolf Ström anser att kyrkomötet i och med beslutet tagit sig en frihet som det inte kan göra.
- När det gäller sexualiteten så är den kristna tron mycket tydlig, säger han. Den gäller man och kvinna. Jag anser det vara fel att utfärda en ordning som gäller en annan form av sexualitet.
600 protester på listan
Ingen av prästerna säger sig ha något emot homosexuella relationer. Det är något som varje människa väljer själv.
- Men välsignelsen innebär ett erkännande att det skulle vara helt rätt och riktigt att leva så, säger Rolf Ström. Det finns det inget stöd för i Bibeln.
- Jag känner många homosexuella, säger Erland Björklund. Och en del av dem jag träffat tycker själva det är märkligt att kyrkan skulle välsigna deras partnerskap. Det skulle innebära att partnerskapet alltmer liknar ett äktenskapligt förhållande. Och som jag förstår det så har de homosexuella inget behov av det.
Hittills har närmare 600 präster runt om i landet skrivit på protestlistan. Men det har också dykt upp en protestlista mot protestlistan.
Styrt av rikspolitiken
- Ja, det här är en knepig fråga som det säkert kan bli en hel del liv om, tror Rolf Ström. Jag tror att om kyrkan skall ta in i sin ordning att välsigna partnerskap, då kan vi råka ut för problem i de ekumeniska kontakterna med andra kyrkor.
Rolf Ström är kritisk till det sätt på vilket kyrkomötet fungerar.
- Kyrkomötet är till stor del styrt av de rikspolitiska partierna, säger han. Ett sånt här beslut får mer karaktären av ett politiskt beslut än ett beslut grundat på den kristna tron. Det är fel att kyrkomötet har blivit en avläggare till de politiska partierna istället för att grunda sig på kristendomen.
Men ärkebiskopen är för en välsignelse av partnerskap. Är inte det ett incitament som borde gälla hela den svenska kyrkan?
- Ärkebiskopen representerar inte alla svenska präster, säger Rolf Ström. Det här är en knepig fråga som tål att diskuteras.
"Vi vill ha högt till tak"
Det finns en löfte om att den präst som inte vill också slipper att välsigna partnerskap. Räcker inte det?
- Det finns farhågor om att det löftet kan komma på skam och tas tillbaka, säger Rolf Ström. Risken finns att präster kommer att tvingas att utföra välsignelsen..
- Vad kommer att ske i enprästpastorat? funderar Erland Björklund. Skall kyrkoherden där behöva begära hjälp utanför sitt eget pastorat? Det här handlar om en viktig principfråga som är knepig. En välsignelse av partnerskap stämmer inte med äktenskapet. Kärleksbudet i Bibeln är det enda som stämmer in på det här. Men jag anser inte att det räcker. Därför har vi markerat mot beslutet om välsignelse av partnerskap på det här viset.
- Jag tycker det är tråkigt och onödigt att gå ut med en sån här protestlista, säger biskop Lennart Koskinen. Det kommer inte att leda till någonting och ingen kommer att tvingas till något mot sin övertygelse. Vi vill ha högt till tak.
Biskopen menar att det här inte är ett beslut som fattats i hastigt mot utan att det är något man arbetat med länge.
Ingen stor fråga
- Det är ett väl underbyggt beslut, säger han. Jag tycker det känns fel när ett antal präster vänder sig mot kyrkans samlade expertis och säger "ni har fel och vi har rätt". Men vi accepterar olika människors olika synpunkter.
Han tror att de som står bakom protestlistan i hög grad är samma präster som är kvinnoprästmotståndare.
- Men den här frågan behöver inte bli så stor, säger han. Det rör sig om kanske 150 välsignelser i hela landet och mindre än fem på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!