Prästgården i Stenkyrka blir privatbostad

Det blir inte utvecklingsbolaget utan en familj som får köpa prästgården i Stenkyrka.

Stenkyrka prästgård, snart såld till en privatperson med familj.

Stenkyrka prästgård, snart såld till en privatperson med familj.

Foto: Henrik Radhe/Arkiv

Gotland2019-10-26 13:25

I två år har en försäljning av prästgården i Stenkyrka diskuterats. Flera mäklare har värderat fastigheten byggd år 1797 på uppdrag av kyrkan, som i går meddelade att en försäljning nu är nära. Enligt kyrkorådet är mäklare och säljare överens och ett kontrakt kommer inom den närmaste tiden att skrivas.

– Vi har en köpare som vi ännu inte vill namnge, en familj som vill bo och leva i huset, säger Martina Åkeson Wollbo, kyrkoherde i Norra Gotlands pastorat.

Därmed blir prästgården privatbostad och inte det centrum för besökare inom natur- och kulturturism som ett 40-tal sockenbor hade hoppats på. De bildade i januari i år Stenkyrka utvecklingsbolag AB genom att satsa 5 000 kronor var. Ett av syftena var att köpa prästgården, för att också hyra ut kontorslokaler och ha restaurang och catering i ett kök i bottenvåningen.

– Den här köparen visade sig ha bättre ekonomiska resurser, säger Martina Åkeson Wollbo.

Hon berättar att prästgården för ett år sedan värderades till mellan tre och fyra miljoner kronor, men vill inte säga hur mycket familjen nu ska få betala.

– Köpesumman är hög, eftersom de har råd har vi möjlighet att bygga ett nytt församlingshem, säger Martina Åkeson Wollbo.

Det nuvarande församlingshemmet kommer att styckas av och säljas separat, för att få in ännu mer pengar till den satsning som kyrkorådet i Norra Gotlands pastorat vill dra igång nästa år. Planen är att bygga ett nytt församlingshem i ett plan som ska vara tillgänglighetsanpassat och klimatsmart bredvid kyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!