Prata med barnen om katastrofen

Katastrofen i sydostasien berör och upprör alla. Inte minst barnen.
-?Ge barnen tid. Prata med dem om det som hänt. Och lämna dem inte ensamma framför teven.
De råden ger Rädda Barnens ordförande på Gotland, Kerstin Blomberg.

Gotland2004-12-30 06:00
Som i alla katastrofer är det barn som drabbas hårdast, konstaterar Kerstin Blomberg.
-?Tusentals barn har förlorat sina nära anhöriga eller själva omkommit. En del av dem är barn från Sverige, säger hon.

Alla berörs
Men även de som inte är direkt drabbade berörs. I vårt mediesamhälle förs bilder av katastrofen rakt in i våra hem, dygnet runt. Barnen upplever det hemska via teveskärmen, de skräms av det de ser och behöver bearbeta det.
-?Alla berörs av den här katastrofen, säger Kerstin Blomberg. Absolut alla. Och därför är det viktigt att vi pratar om det, framför allt med våra barn och ungdomar.

Viktigt förmedla trygghet
-?Ta tid med barnen. Sitt med dem och låt dem uttrycka sin oro. Prata med dem på deras egen nivå. Lyssna efter barnets frågor, både de som uttalas och de som uttrycks på andra sätt till exempel i teckningar eller i deras uppträdande, säger hon.
Hon säger att det är viktigt att man som vuxen förmedlar trygghet och säkerhet till barnet. Men för den skulle ska man inte undertrycka sin egen oro och upprördhet över det som hänt.

Inte ensamma
-?Tala om hur ledsen du är, hur hemskt du tycker det är som har hänt. Och ljug aldrig. Men berätta också att det här är något som inte kan hända i Sverige. Ge dem den tryggheten. Förklara att det är en extraordinär händelse som inte inträffat på de senaste 40 åren.
Kerstin Blomberg säger också att barn ofta mår bra av att själva kunna hjälpa till. En så enkel sak som att lägga en slant i en insamlingsbössa för att hjälpa barn som drabbats i sydostasien kan göra gott.

Översätt
Hon betonar också flera gånger att vi inte ska lämna barn ensamma framför teven och dess nyhetssändningar.
-?Stäng gärna av den helt. Man måste ju inte se varje nyhetssändning, säger hon.
-?Låt dem inte heller titta ensamma i tidningasr som har starka bilder från katastrofområdena. Sitt i stället med och översätt vuxeninformationen så den passar barnets ålder, tillägger hon.
Rädda Barnen sände i går två av sina barnpsykologer till Phuket i Thailand för att på plats bistå och hjälpa svenska barn i katastrofområdet. Rädda Barnens kriscentrum har inrättat ett särskilt ?krismejl? där barn kan få svar på frågor och via telefon kan vuxna komma i kontakt med centrets psykologer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!