För så är det, för närvarande utbildas hemtjänstpersonal i hur dessa apparater fungerar. I pilotprojektet ska totalt 15 automater placeras hos brukare i Roma, Havdhem, Gråbo och Klintehamn.
Det hela är ytterligare ett digitalt steg inom omsorgen.
– Det är i dag resurskrävande med bilkörning mellan brukarna och personalen kan uppleva stress att hinna i tid, mediciner ska ju ofta tas speciella klockslag, säger Caroline Allard, som leder automatiseringen.
I detta projekt ska alltså 15 individer, som är villiga att ta sin medicin, noggrant väljas ut. När de väl får sin automat på plats, laddad med medicindoser, kan de leva ett mer självständigt liv.
Automaten ställs in för den enskildes behov, den ger en signal när det är dags att medicinera och en röst som guidar.
Plockar vederbörande inte ut sin dos går larm till hemtjänsten som då kan ta sig dit.
Syftet är att frigöra tid till annat. Inte sällan har personalen känslan av att behöva vara på flera ställen samtidigt, på detta sätt kan stressen mildras.
– När vi väl är på besök kan vi ägna tiden åt något annat än mediciner, säger Caroline Lautin, som arbetar inom hemtjänsten i Roma.
Hon tror att tekniken absolut kan göra tillvaron bättre för såväl brukare som personal.
Under hösten ska alltså utbildning ske och enskilda brukare väljas ut. I januari etableras pilotprojektet skarpt för att sedan utvärderas inför fortsättningen.