Premiär för antikmässa med öppet till midnatt

Föremål från 1500-tal till 1950-talsdesign finns med på Gotlands antik- och samlarmässa, som öppnade i går i Visby.
30-talet utställare/säljare i form av firmor från hela landet finns på plats i Tennishallen i Botairlunden.
Mässan pågår till lördag och är unik på så sätt att den är den första svenska inom sitt område som har öppet till midnatt samtliga dagar.

Gotland2006-07-14 06:00
Antikviteter och gamla prylar är i ropet mer än någonsin. Ett faktum som inte minst teve-programmet "Antikrundan" bidragit till. Något som också medför att Visby nu fått en samlarmässa för första gången på drygt tio år.
- Vi tyckte att det var dags eftersom intresset är så stort och det finns en stor potential, säger Bengt Ekman, en av arrangörerna i MB Event & Promotion. Företaget arrangerar vanligen en samlarmässa på hemmaplan i Orsa.
- Men jag har varit här som turist och sett möjligheterna, det ska bli väldigt spännande.
Ett problem i sammanhanget är transportkostnaderna, som blir kännbara för försäljarna som reser hit, liksom boendet. Men här har arrangörerna försökt hjälpa till och även de unika öppettiderna är speciella för mässan här, med tanke på såväl utställarna som besökarna.
Bengt Ekman:
- Vi vet att sol och bad har en stor dragningskraft, det går inte att stå emot och därför har vi de här öppettiderna även med tanke på utställarna, som då kan kombinera semester med att vara här på kvällarna likaväl som gotlänningarna, där ju många jobbar inom turistbranschen, får chansen att komma hit efter avslutat arbete.

Rum att växa i
Bengt Ekman är mycket nöjd med rymliga tennishallen som lokal.
- Hallen är fantastisk och har stora möjligheter, här går det att växa.
För om årets mässa går bra är det meningen att den skall återkomma.
- Går det bra i år är det inga problem att få hit fler utställare, de som verkar i branschen åker runt och träffar folk på andra mässor så de som inte är här får reda på hur det gått.

Föremålen
En del föremål med aknytning till Gotland har försäljarna passat på att plocka fram.
Tidiga turistsouvenirer och förstås gamla vykort.
En hel del konst finns det också med. Hans Lindroth, Rune Grönjord och Hans Wigert gav 1980 gemensamt ut konstportföljen "Gotska Sandön". Här återfinns portfölj 117 av gjorda 225.
Etsningen "Kruttornet i Visby" av E Hällgren betingar 800 kronor och Gustaf Hellsings målning med vy från Silverhättan går på 1 500 kronor.
Vidare återfinns motiv av domkyrkan och Burmeisterska huset för 200 kronor.
Erik Olsson har med två tidiga etsningar, från 1964 respektive 1968.
En ovanlig sak är snushunden, tillverkad i Lummelunda och från 1800-talet, dock inte helt urgröpt. På mässan finns också en väggbonad med Gotlandsvapnet, tillverkad 1941-46 och till salu för 1 100 kronor.
Glas och porslin dominerar annars utbudet. Kända svenska formgivningsnamn som Gunnar Nylund, C-H Stålhane och Lisa Larsson finns representerade. Flera försäljare har också plockat fram det snart aktuella kräftporslinet.

Mycket kuriosa
Vanligt förekommande är förstås böcker, tidningar och skivor. Dockor och leksaker liksom sjöfartsprylar, inte minst de för tillfället så populära fiskekulorna i glas, och allmogeföremål finns det också gott om.
Men här finns naturligtvis också en hel del mera ovanliga, värdefulla eller udda eller ibland både och, enstaka föremål. Liksom kuriosa. Eller vad sägs om planschen "Svenska Röda korsets hälsobud tillägnade Sveriges ungdom, hem och skolor". Att den har några år på nacken antyder uppmaningen "Spotta ej på golvet. Det är osnyggt".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om