Premiär för bockjakten - "Som barn på julafton"

I söndags var väldigt många jägare ute i de gotländska skogarna. "Bockjakten har blivit allt mer populär", säger Hans Olsson.

Måns Yttergren och Thomas Zielinski var två av jägarna som var ute och jagade i samband med bockjaktspremiären.

Måns Yttergren och Thomas Zielinski var två av jägarna som var ute och jagade i samband med bockjaktspremiären.

Foto: MONTAGE/Hasse Holmberg/TT

Gotland2020-08-17 15:59

Under söndagen var det premiär för bockjakten och många jägare var ute i de gotländska skogarna. Bockjakten pågår runt om i hela Sverige mellan 16 augusti och 31 januari nästa år. 

– Jägareförbundet på Gotland har drygt 1200 medlemmar och jag vet inte hur många av dem som var ute och jagade. Men bockjakten blivit allt mer populär, säger Hans Olsson, ordförande för Gotlands jägareförbund. 

Thomas Zielinski var en av jägarna som deltog i bockpremiären. Han slog läger på lördagkvällen och sov i en hängmatta som han spänt upp mellan två träd. 

– Jag gick och la mig vid halv tio och lyssnade på rådjursbockar som skällde rätt rejält. Till slut fick jag sätta in öronproppar för att kunna sova lite. När jag vaknade var det inte ett rådjur någonstans, det var nog lite för varmt, säger Thomas Zielinski.

Jägaren Måns Yttergren höll till runt Tingstäde och i Anga. Han säger att det var givet att vara med i samband med premiären.

– Bockjakten är helig och vi är lite som barn på julafton. Men har sett fram emot rådjursjakten väldigt länge, säger han.

Varför behöver man jaga? 

– Om man inte skjuter av djuren blir det för många till slut. Om det blir för många, då blir bönder och markägare väldigt drabbade, säger Måns Yttergren.

Thomas Zielinski fyller i: 

– Jakten är viktig eftersom vi har mycket rådjur och det är viktigt att vi håller antalet på en bra nivå. Sedan äter jag kött och det känns bra att äta sådant som man själv har jagat och som kommer från Gotland. 

Måns Yttergren.
Måns Yttergren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!