Premiär för gotländska handspriten

Myndighetens kemister bistår öns hårt ansatta sjukvård. Sannolikt är det första gången handsprit tillverkas på Gotland.

I laboratoriet tillverkas handsprit av brandfarliga vätskor som kräver utsugande fläktar. Ida Stark gör så att spriten inte går att dricka, här tillsammans med Tom Sandström och Kaj Thuresson.

I laboratoriet tillverkas handsprit av brandfarliga vätskor som kräver utsugande fläktar. Ida Stark gör så att spriten inte går att dricka, här tillsammans med Tom Sandström och Kaj Thuresson.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-05-20 07:03

Till vardags driver och stöttar Riksantikvarieämbetets utredare forskning och utveckling kring svenskt kulturarv. De välutbildade kemisterna gör analyser och tekniska undersökningar i samarbete med bland annat museer, universitet och kyrkan. Det kan handla om allt från ålderbestämningar av mynt och fornfynd till att göra färganalyser av konst åt Nationalmuseum. Men just nu sker en något udda tillverkning i kulturarvslaboratoriet i Visby.

– Vi fick frågan från Region Gotland om att tillverka handsprit. Men råvaran är 96-procentig etanol och den var jättesvår att få tag på, eftersom efterfrågan internationellt har ökat lavinartat, säger projektledaren Ida Stark.

Efter flera veckor lyckades man komma över fem stycken blåmålade fat på 200 liter styck. Receptet googlade kemisterna fram och hittade från WHO på nätet.

– Det är decilitermått och ungefär som när man bakar, säger Kaj Thuresson och visar utrustningen.

Från taket hänger en snabel med utsug för att arbetsmiljön ska säkras, hanteringen av alla vätskor skulle annars ge kemisterna ont i huvudet.

En annan anledning till att det tagit tid att komma i gång är alla tillstånd som krävs. Skatteverket skulle säga ja, på grund av alkoholskatten, och den färdiga produkten måste också registreras hos Kemikalieinspektionen. Men nu är tillverkningen i full gång.

Ett av de viktigaste momenten är att tillsätta denatureringsämnen som gör handspriten odrickbar. Dessutom blandas återfuktande glycerol i för att spriten ska kännas mjuk mot händerna för den gotländska sjukvårdens anställda.

– Det känns jätteskönt att kunna få stötta vården och de riktiga hjältarna där, säger Magnus Mårtensson och får medhåll av Kaj Thuresson:

– Det är också skönt att vara tillbaka här med arbetskamraterna på laboratoriet, säger han och berättar att de under nästan två månader arbetat hemifrån på grund av coronapandemin.

När den sista spriten har tillverkats ska den vila 72 timmar, någon gång i nästa vecka är det dags för leverans till regionen. De betalar bara för råvarorna, myndigheten bjuder på tid och sina kunskaper.

– Man behöver lokal beredskap och det är inte säkert att det här är sista gången vi råkar ut för något sånt här. Nu vet vi hur man gör, säger Tom Sandström medan Magnus Mårtensson glädjestrålande testar premiärprodukten.

– Den är mjuk och skön, toppkvalitet! Men det är inte jag som ska recensera den, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!