Musteritet kommer att premiärköras under skördefestivalen på Lövsta den 6 till 7 september. Då får besökare ta med sig äpplen som förvandlas till must, men inte på flaskor eller dunkar som det brukar vara.
– Musten pastöriseras och tappas på bag-in-box, säger Peter Brennewald som äger musteriet.
På tio minuter blir 50 kilo äpplen till drygt 30 liter must, som i oöppnat skick håller i ett år. Peter Brennewald visar. Först häller han äpplena i en metalltratt, där de tvättas. De åker vidare till nästa station där de rivs, för att sedan pressas, silas, filtreras och till sist pastöriseras och hällas på en plastpåse försedd med en kran. Precis som på bag-in-box-förpackningarna med vin.
Tanken är att de ska använda musteriet i den dagliga produktionen, hemma i Dalhem och på Stafva gård där de också håller till.
– Vi kommer också att åka runt på marknader, berättar Peter Brennewald.
Han hoppas också att den här investeringen gör att han kan följa äppelskörden.
– Blir det en dålig skörd på Gotland, så kan jag ta med mig musteriet till Skåne, säger han.
Tekniken gör det också möjligt att göra juice av annat än äpplen. Redan nu har de försökt med päron, men kommer ganska snart att utöka även till andra juicer.
– Vi ska göra juice på morötter och rödbetor, till exempel, säger Peter Brennewald.
Han tror att det nya musteriet ska öppna upp för nya samarbeten.
– Redan idag pressar vi all juice, som Guteglass använder, säger han.