- Ibland blir det en högre belastning och då måste man göra en prioritering. Vi prioriterar i första hand pågående uppdrag där människor riskerar att skadas, till exempel larm om misshandel eller lägenhetsbråk, säger Dan Paulsen.
I Dagens Nyheters granskning, där larmstatistiken presenteras, hamnar Gotland näst längst ner på listan över antal larm som polisen inte åkt på i respektive län. Räknat i antal larm ser det alltså ganska bra ut för Gotlands del, men i en jämförelse med andra län där antal invånare också tas med i beräkningen blir siffrorna genast dystrare.
I Västra Götaland, där det bor ungefär 1,5 miljoner invånare, är till exempel antal larm som polisen struntat i 84. I Halland, med sina knappa 300 000 invånare, är samma siffra 173.
Gotland har knappt 60 000 invånare och antal larm som ni inte åkt ut på är 65. Är det rimligt?
-Ja, jag noterade också det. Jag vet inte, men det är en avsevärd skillnad. Det kan jag inte svara på. Men vi måste beakta att det är ett sommarlän och att vi får högre belastning då.
Enligt Dan Paulsen är det mycket lättare för till exempel Halland, som också är ett sommarlän, att få förstärkning från andra län om det behövs.
-Vi är mitt ute i Östersjön, det måste man tänka på.
Långa avstånd
En annan del av förklaringen är enligt Dan Paulsen de långa avstånden på Gotland.
-Det tar tid att åka ut på ett larm och då måste vi göra en prioritering av larmen som kommer in.
Men i Norrbotten, där avstånden ju är mycket större, är antalet larm som man inte åkt ut på bara 28?
-Jag är inte så bekant med belastningen i Norrbotten sommartid, men jag tror att den stora ökningen av turister på Gotland under sommaren har med den skillnaden att göra.
Är det för lite personal sommartid helt enkelt?
-Nej, jag tycker väl att vi har de resurser som krävs. Men sedan måste vi alltid göra en bedömning i varje fall.
Dan Paulsen berättar att gotlandspolisen under sommaren får viss förstärkning och att det under ett par veckor satsas extra mycket på polisresurser, till exempel under Stockholmsveckan.
-En annan anledning kan vara att vi har satsat mycket resurser på att ha närpoliser ute i samhället. Bland annat har två nya kontor öppnats i Slite och Hemse.
Fritidsbostäder prioriteras inte
I Dagens Nyheters granskning uppges att gotlandspolisen i juni struntade i ett larm om villainbrott. Dan Paulsen påpekar att det handlade om ett fritidshus och att larmet därför prioriterades ner.
-Det är viktigt i sammanhanget, eftersom det lägger grunden för hur vi prioriterar. I villor räknas inbrott som grov stöld, men det gör det inte i fritidsbostäder.
-Det, och det andra larmet om narkotikabrott som de tog upp i granskningen, kom dessutom in samma dag som skolavslutningen var. Då var det mycket ungdomar ute i Visby och det var en hel del skadegörelse. Vi lämnar inte stan för sådana larm då.