Prestigelös samvaro där det gäller att ha tur med korten

150 bräus-entusiaster var med när årets inofficiella VM i bräus avgjordes i När bygdegård i går.
­ Här kan man förverkliga drömmen att få bli världsmästare i någonting, förklarar Kjell Nordberg. Flera gånger har han varit snubblande nära VM-titeln och i år började det riktigt bra.

Gotland2003-03-10 04:00
Visst är det världsmästerskap, men stämningen är ändå långt ifrån allvarsam när de gotländska bräusspelarna årligen strålar samman i När bygdegård för att göra upp om mästartiten. Glada skratt, uppmuntrande ryggdunkar och jubel kring borden berättar att den här dagen mest handlar om prestigelös samvaro.
Och egentligen handlar bräus mer om tur än om skicklighet, det är de flesta överens om.
­ I första hand handlar det om att ha tur med korten, förklarar Anders Mattsson.
...och om att ha huvudet på skaft, tänker den som ännu inte lyckats tränga in i bräus-spelets regelverk. För i bräus gäller det att kasta alla tidigare kortspelskunskaper överbord och ge korten helt nya värden efter ett system som inte har sin motsvarighet i något annat svenskt kortspel.
Damerna är helt värdelösa. Essen är bara ganska bra. De bästa korten heter i stället spiten, dullen och bräusen (klöver knekt, spader åtta och hjärter kung).
Men allt det där, det kunde de 150 spelarna i de 50 lag som deltog i 2003 års VM i bräus.
­ Men 150 spelare, det är det samma som 150 viljor, så visst kan det bli lite knorr ibland, berättar Micke Thorén, som var tävlingsledare tillsammans med Carina Thorén.
<span class=MR>Knorr om kung</span>
Mest knorras det om klöverkungen och när den ska få användas. På olika håll tillämpas olika regler.
­ Hemma får de spela hur de vill, men här är det vi som bestämmer, förklarar Micke Thorén.
Och bräus spelas verkligen i socknarna runt om på Gotland. På många håll samlas man till bräusspel varje vecka genom PRO eller i bygdegårdar.
Det regelverk för bräus som tillämpas här finns bara på Gotland. Men släktskapet med det brus-spel som spelats i Skåne, Danmark och i nordvästra Tyskland går inte att ta miste på.
<span class=MR>Den danska varianten</span>
Även om kortens värde, namn och vissa regler växlar så är likheterna desto fler: I Danmark heter det högsta kortet spids och är en klöver knekt och där liksom här handlar det om att lyckas göra "jan". Men medan gotlänningen gör "jan" genom att ta hem sex stick utan att motståndaren har tagit något och därmed får två poäng, så innebär det danska regelverket att det lag som har fått fem stick utan att motståndaren har fått något får två poäng. Då blir motståndaren "jan".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om