Glömde förlänga licens – nu kan Bernt få fängelse

Bernt Hallgren har åtalats för vapenbrott sedan han missat att förnya en revolverlicens. Nu riskerar han fängelse. ”Jag har alltid fått påminnelse av polisen men inte denna gång”, säger han.

Bernt Hallgren har varit med i skytteklubbar i 50 år. Nu riskerar han fängelse sedan han missat att förlänga en licens.

Bernt Hallgren har varit med i skytteklubbar i 50 år. Nu riskerar han fängelse sedan han missat att förlänga en licens.

Foto: Privat

Gotland2022-06-14 07:02

Har man ett enhandsvapen, som en revolver, ska licensen förnyas vart femte år. Polisen ger tillstånd. I Rikspolisstyrelsens föreskrifter framgår att femårsgränsen syftar till att polisen ska ha en kontinuerlig kontroll då dessa vapen är särskilt attraktiva inom den kriminella världen.

Där står också: ”Även om ansvaret för en ny ansökan åvilar tillståndshavaren bör polismyndigheten underrätta vederbörande i god tid innan tillståndet upphör att gälla.” 

– Jag tycker att jag är utsatt för ett rättsövergrepp. Det har fått orimliga proportioner, säger Bernt Hallgren.

Han är prickskytt sedan 50 år tillbaka och har två revolvrar. Som vuxen har han haft vapenlicens i 40 år.

Det var i augusti 2021 som han upptäckte att licensen på en av hans två revolvrar gått ut. Det var när han fått påminnelse från polisen om att det var dags att förnya licensen på den andra revolvern. Han är medveten om att det är hans ansvar att ansöka om förlängd licens. 

– Men det är vedertaget bland skyttar att polisen skickar ut en påminnelse.

Han ringde polisen direkt.

– En kvinna som var lite svävande på målet sa att jag fick väl skicka in en ny licensansökan. Efter fem månader ringde polisen och sa att jag hade ett vapen utan licens och att jag omedelbart skulle lämna in det polisen. Det gjorde jag.

Efter två månader fick han ett samtal från polisen som gav honom två alternativ.

– Ville jag ha tillbaka vapnet skulle polisen starta en förundersökning om brott. Om vapnet förverkades skulle förundersökningen läggas ner.

– Så klart att jag ville ha tillbaka vapnet.

Efter några veckor blev han kallad på förhör och rubriceringen var då ringa vapenbrott. Efter några veckor skruvades det upp till vapenbrott av normalgraden. Eftersom det är ett så kallat artbrott ska fängelse som regel utdömas.

Den andra revolvern har Bernt Hallgren nu fått klartecken för.

– Jag har fått förlängning samtidigt som jag är anklagad för vapenbrott, konstaterar han.

Efter två förhör hos polisen blev han åtalad för vapenbrott. Den 17 augusti ska Gotlands tingsrätt ta ställning till om han är skyldig till brottet han anklagas för. Förutom försvarare, polis och tingsrättens personal ska också frivården göra en personutredning av honom.

– De lägger ner enorma resurser på det här samtidigt som det sker dödsskjutningar runt om oss. Är det rimligt att man ger sig på en tävlingsskytt? Det kan inte vara möjligt, säger han och berättar att han är egenföretagare som skött sig till punkt och pricka. 

– Jag håller min näsa ren, säger han.

Lars Dahlström, som är Bernt Hallgrens försvarare, kan inte garantera att det inte blir fängelse, samhällstjänst eller fotbojor. Han anser att Bernt Hallgren invaggats i en falsk trygghet då han sedan 2006 alltid fått polisens påminnelse om att förnya licensen.

– Vi överväger att även polisens agerande ska utredas. Vad har de för ansvar utifrån lagens syfte att ha kontroll på ”farliga vapen”?

Han säger att även myndigheten allvarligt brustit i sina åtaganden genom att inte ha utövat vederbörligen kontroll över vapnet och påpekar att hans klient haft vapnet i cirka 1,5 år utan licens, och att klienten själv gjorde anmälan till polisen. Efter det tog det ytterligare fem månader innan polisen krävde att han skulle lämna in vapnet.

Bernt Hallgren menar att ett strafföreläggande med dagsböter som påföljd vore acceptabelt.

Artbrott

Enligt Högsta domstolen och i förarbetena till lagen är det en karaktär av brottslighet där man som regel ska utdöma fängelse. Det motiveras med att det är brott som är svårt att förebygga eller upptäcka och riktar sig mot enskilda personers integritet eller mot rättsväsendet.

Exempel på artbrott är grovt rattfylleri, vissa vapen- och jaktbrott, oprovocerad misshandel, mened, allvarlig djurplågeri och barnpornografibrott. Det finns inte någon komplett lista över dessa brott. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!