-Det finns en lag och nationella regler och när politikerna beslutar tvärt emot dessa får man ta ställning och det har jag gjort, sa Brandström. Förutsättningarna för detta viktiga uppdrag har förändrats radikalt.
- Hälso- och sjukvårdsnämnden upphävde vid sitt senaste möte medborgarnas rätt att enligt paragrat fem i hälso- och sjukvårdslagen välja en fast läkarkontakt i primärvården. Likaså förkastades det av förvaltningen föreslagna kvalitetskravet att vårdcentraler på Gotland bör bestå av minst tre läkare med team, skriver Brandström i ett pressmeddelande.
Primärvårdschefen och hälso- och sjukvårdsförvaltningen förväntas nu även teckna avtal med enläkarstationer som inte har förutsättningar att utföra alla de vårdinsatser som krävs för många kroniskt sjuka. Nationella riktlinjer för diabetes, hjärtsvikt, kronisk smärta, astma, kol med flera sjukdomar kräver teamsamverkan, anser Brandström.
Ifrågasatt grundbult
-Att läkare på vårdcentraler skall ha en vidareutbildning i allmän- medicin är också lagstadgat och numera självklart. Även denna grundbult i svensk primärvård är ifrågasatt av den sittande majoriteten i hälso- och sjukvårdsnämnden, även om den ännu inte fattat något beslut om avsteg även från denna lag.
Ann-Christin Kullberg, hälso- och sjukvårdsdirektör kommenterar Brandströms beslut:
-Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har sett fram emot Hans Brandströms tillträde som primärvårdschef med stora förväntningar. Brandström är som en person med hög kompetens och med den långa erfarenhet som krävs för att både utveckla primärvårdens kvalitet, innehåll och driftformer och samtidigt genomföra nödvändiga förändringar för att klara ekonomin.
Allvarlig klyfta
-Hans Brandströms beslut åskådliggör en allvarlig klyfta mellan en tung företrädare för primärvården och hälso- och sjukvårdsnämnden om primärvårdens framtida inriktning. Hans avhopp gör det inte lättare för förvaltningen att samtidigt genomföra vårdvalsmodellen, stora ekonomiska åtstramningar och samtidigt bibehålla entusiasm bland den personal som till huvuddelen ändå förväntas arbeta kvar inom egenregiverksamheten, säger Ann-Christin Kullberg.
Skyldighet följa beslut
P-O Jacobsson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden säger att han sett fram emot att jobba tillsammans med Brandström, som han säger är en stark talesman.
-Men samtidigt kan man fundera över om han är lämplig för jobbet. Det är ju så att om man jobbar inom sjukvården, som är politiskt styrd. Då har man skyldighet att följa de beslut som tas, säger P-O Jacobsson.