Primärvårdens bad- grupper ska avvecklas

Primärvårdens badgrupper ska avvecklas. Vattenträningen ska i stället skötas av föreningar, med högre kostnader som följd. - Det blir en väsentlig försämring. Det säger Siv Björkqvist, ordförande för reumatikerdistrikt Gotland.

Gotland2005-04-19 06:00
Rehabiliteringsbaden begränsas när primärvården minskar sin verksamhet. Från och med i sommar kommer det bara att badas på remiss. Primärvården överlämnar då ansvaret för den fortsatta vattenträningen till idrotts- och handikapporganisationerna.
Reumatikerna är en av de grupper som berörs. Omkring hälften av de 400 organiserade reumatikerna på ön använder bassängerna för sin fysiska träning. För dessa betyder förändringen en försämring eftersom träningen inte omfattas av högkostnadsskyddet.
Siv Björkqvist befarar att många tvingas minska sin träning av ekonomiska skäl. Kostnaderna för bassänghyran och instruktörerna läggs på de sjuka.
Reumatikerdistriktet organiserar redan flera badgrupper, och överväger nu att skapa ytterligare några för att ge plats åt de som måste lämna primärvårdens vattengymnastik.
- Vi har idag sju badgrupper och behöver kanske bilda tre till. För att hålla kostnaderna nere använder vi oss av egna instruktörer, säger Siv Björkqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om