Primör premiären vår skördefest

En helg i matens och upplevelsernas tecken över hela Gotland utlovas när det är dags för "Primör premiären".- Vi har hög kvalitet på gotländska produkter och mat och vi hoppas på ett stort deltagande runt om på ön, säger Peter Daun som är projektledare för Primör 2008.

Satsar på primörer. Yngve Andersson Ryftes, Susanne Welin-Berger- Livstek, Patrik von Corsvant- Stafva gård, Riina Noodapera- Hushållningssällskapet, Peter Daun- Goda Gotland, Sten Johnsson- Almi Annamaria Thorell- Gotlands turistförening.

Satsar på primörer. Yngve Andersson Ryftes, Susanne Welin-Berger- Livstek, Patrik von Corsvant- Stafva gård, Riina Noodapera- Hushållningssällskapet, Peter Daun- Goda Gotland, Sten Johnsson- Almi Annamaria Thorell- Gotlands turistförening.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-02-13 04:00
Tidigare år har sparrisen stått ensam i fokus som primör. Förra året ordnades en provomgång på ett vidare begrepp av primörer, där premiären omfattades av fler färska grönsaker och dessutom lokalt producerade delikatesser. Satsningen blev välbesökt och nu startar ett treårigt projekt för att locka till smakupplevelser på Gotland.
- Vi vill föra fram de närproducerade gotländska produkterna. De står för kvalitet och är efterfrågade. Vi har bra restauranger, bra mattraditioner och bra råvaror. Det gäller att utnyttja det och att jobba utanför Gotland, säger Sten Johansson som jobbar med affärsutveckling vid Almi.
Almi, genom Goda Gotland, ansvarar för projektet och nu på torsdag bjuds öns företagare och organisationer inom matbranschen in till ett idé och informationsmöte inför helgen den 17-18 maj då gotländska primörer och delikatesser ska uppmärksammas.
Förebild för satsningen är Ölands skördefest. Tilldragelsen på hösten har arrangerats i elva år och lockar runt tiotusen besökare. 2006 omsattes ungefär 150 miljoner kronor.
Inför Primör premiären på Gotland finns redan nu planer på att runt om på ön servera specialmenyer på krogar, ordna visning, provsmakning och försäljning vid gårdar. På Wisby strand kommer mataktiviteter ordnas, där även en speciell smakverkstad för nya smakupplevelser. Hushållningssällskapets matverkstad i Lövsta satsar på tillverkning av mat och till de övriga aktiviteterna hör kaipsafari, matlagningstävlingar, seminarier och kulinarisk guidning runt ön. Satsningen på Gotland beräknas bli en säsongsförlängare och locka besökare utanför ön. Speciella gruppresor med flyg ordnas, men inte minst riktar sig arrangemangen till gotlänningar för att de ska få upp ögonen för öns egna produkter. En kulinarisk karta kommer att tryckas där deltagarna i projektet finns utmärkta.
Grönsaker, rotfrukter, vin, bröd, ost och mycket annat som producerats på Gotland under året hör till maten som kommer att lanseras under dagarna. Samtidigt blir satsningen ett tillfälle för att att utveckla affärsidéer och hitta nya produkter.
- Vi hoppas att det här ska leda till nya produkter, nya företag och ökad omsättning, säger Riina Noodapera som är samordnare vid Hushållningssällskapet.
Arbetsgruppen för Primör premiären:
Peter Daun- Goda Gotland, Susanne Welin-Berger- Livstek, Patrik von Corsvant- Stafva gård, Riina Noodapera- Hushållningssällskapet, Sten Johnsson- Almi, Annamaria Thorell- Gotlands turistförening.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om