Primörer i fokus

Kaipsafari är inte helt vanligt, men råkar du befinna dig på ön under Kristi Himmelsfärdshelgen så har du möjlighet att testa det och 60 andra matiga evenemang under Primörpremiär 2009.

Fräscht. Fyra dagar helt tillägnade gotländska primörer och delikatesser blir det under Primöpremiär 2009.

Fräscht. Fyra dagar helt tillägnade gotländska primörer och delikatesser blir det under Primöpremiär 2009.

Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX

Gotland2009-04-23 00:19
Matglädje är ledordet när många matproducenter, restauranger och gårdsbutiker öppnar upp under Kristi flygare.
Det är andra året som Primörpremiär äger rum på ön, bortsett från 2007 som var ett försöksår.
Fler dagar
I år har man utökat antalet dagar till fyra. De två första dagarna, onsdagen den 21 och torsdagen den 22 maj, ligger fokus på landsbygden. I Rute, Fole och Hablingbo socknar anordnas något som kallas för Matnatta där lokala krogar och restauranger håller öppet till midnatt. Sammanlagt cirka 60 aktörer medverkar, och i Visby hålls under lördagen och söndagen en matmarknad vid Almedalsbiblioteket där över 20 lokala matproducenter deltar. Vid Almedalen finns också Primörpremiärens matcentrum med temat matböcker. Flera kända matboksförfattare som bland andra Mats-Eric Nilsson, författare till Den hemlige kocken, kommer att delta under lördagen och tala kring vad det är vi stoppar i oss.
Visar upp Gotland
- Det är viktigt att visa att vi har så mycket fina primörer och delikatesser på vår ö, säger projektledaren för Primörpremiär 2009, Peter Daun.
Med detta evenemang hoppas Peter Daun förlänga turistsäsongen ytterligare. Flera företag satsar i samband med Primörpremiären på paketresor där boende, utflykter och mat är inkluderat.
Många evenemang
På Primörpremiärs hemsida finns färdiga förslag på dagsturer du kan göra beroende på vart någonstans på ön du befinner dig. Det finns också lite olika paketerbjudanden som till exempel Kulinarisk cykelsafari där du med egen eller hyrd cykel trampar runt i sakta gemak och njuter av den gotländska landsbygden. I priset ingår flera stopp där arrangören dukar upp för picknick med lokalproducerad mat och kanske en och annan berättelse.
Matlagningstävling
Under Primörpremiären anordnas även en matlagningstävling för gymnasieskolor med restaurangutbildning. Tävlingen kallas för Haimkokt som på gotländska betyder hemkokt, och tanken är att det ska vara naturlig och äkta matlagning där såklart säsongens lokala primörer och råvaror spelar stor roll.
Tävlingen äger rum under torsdagen på Desideria i Visby, som är Gotlands hotell- och restaurangskola.
Sammanlagt tävlar sex lag om förstapriset och äran.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om