Primörpremiär med digert schema

Med start under fredagen uppmärksammas den gotländska primörpremiären i dagarna tre. Under lördagen hölls bland annat primörmarknad på stora torget.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2014-05-17 17:22

För att uppmärksamma det fina utbudet av gotländska primörer arrangeras Primörpremiären den 16-18 maj med inslag av aktiviteter från hela ön.

– Från mars månad och framåt så finns det en ny primör att plocka dagligen, och det är ju helt fantastiskt, säger projektledaren Riina Noodapera.

Under fredagskvällen arrangerades en sexrätters primörmiddag på Tott hotell. För menyns komposition stod Kulinariska Gotlands medlemskrögare.

På stora torget i Visby arrangerades en primörmarknad på stora torget i Visby i regi av Hushållningssällskapet Gotland.

– Primörer är ju både sådant som man odlar och sådant som finns att plocka ute i det fria. Många associerar primörer med sparris, ramslök och kajplök men det rör sig ju inte enbart om det, säger Riina Noodapera och bjuder Helagotland på ett smakprov av friterad skarpsill.

På marknaden pågick givetvis kommersen bland försäljningsstånden, men det förekom även en del andra programpunkter.

Bland annat passade Noodapera på att dela med sig av några tips och tricks.

– Ett av dem är hur man på bästa sätt hanterar sparris för att den ska behålla sin spänst och inte torka ur. När man köpt sparrisen hos odlaren eller handlaren är det viktigt att man sätter den i vatten och förvarar den i kyla. Sparrisen är ibland lång och vid tillagningen får den kanske inte plats i en vanlig kastrull. Använd då istället en stekpanna med lock och cirka tre centimeter vatten att tillaga sparrisen i. När den är klar ska den gärna få efterkoka lite på en handduk. Servera den sedan gärna med ett milt tryffelsmör, det kan vara så underbart gott, säger Noodapera med stor inlevelse.

Landshövdingen Cecilia Seidegård Schelin fanns på plats och samtalade med Noodapera om hur Gotland skulle gå vidare och förvalta utnämningen som Årets Matlandethuvudstad 2013.

– Vi på Gotland inser nog inte alltid hur sabla duktiga vi är här. Vi är så pass bra och välkända att det är många i resten av Sverige som vill ta efter oss. Det beror ju på att vi har arbetat ihärdigt med det här under såpass lång tid, säger Riina Noodapera.

Stockholmskan Line Gordon var en av marknadens besökare som hittade vad hon sökte i utbudet. Hon lämnade marknaden med bland annat rödbetor, ramslök och vitlök inför kvällens hemresa.

– Rödbetorna ska jag tillaga med chevré, det är en höjdare, säger Line Gordon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om