Prioriterar skyddet av tamfågel

Efter att det igår konstaterades att sjöfågel som påträffats i en vik utanför Oskarshamn hade smittats av fågelinfluensan kommer nu den krisgrupp som tillsatts på Gotland i första hand att arbeta för att de tama fåglarna skyddas från att få viruset.

Gotland2006-03-01 06:00
- Vi har höjt beredskapen, säger länsveterinär Karin Sternbauer.
Även hundägare uppmanas hålla sina hundar kopplade för att undvika smittan och djurägare bör vara noga med handhygienen.

Restriktionerna utfärdade av Jordbruksverket som innebär att tama fåglar inte får komma i kontakt med vilda vid utfodring är viktigt att följa och även kontroller av tamdjursbesättningar kan bli aktuellt.
- Om smittan kommer hit ska vi med alla medel försöka stoppa spridningen till tama fåglar, säger länsveterinär Karin Sternbauer.

Snabb information viktigt
En krisgrupp bildades på Gotland redan tidigare då fågelinfluensan nådde Rügen i södra Östersjön och beredskapen har funnits sedan dess. Epizootigruppen består av representanter från de områden som berörs i arbetet med att kartlägga och hantera ett eventuellt utbrott av smittan. Inom gruppen är det viktigt att arbeta upp kontaktvägar för att arbete och informationsspridning ska gå så snabbt som möjligt. Jordbruksverket har huvudansvaret och bistår med regional hjälp.
- Jag är inte alls bekymrad, vi har organisationsmässigt ett bra samarbete och vi har en bred kompetens, säger Karin Sternbauer.
På Gotland finns också ett väl fungerande smittskyddstänkande genom det salmonellaprogram som finns anser hon.

Transporter går som vanligt
Efter att fågelinfluensan påträffats i Oskarshamn har kontroller gjorts om det är möjligt att smittan skulle kunna föras till Gotland via färjetransporter.
- I dagsläget bedöms det inte som någon risk, och därför finns det nu inte några restriktioner för transporter, säger Karin Sternbauer.
Det finns ännu inget som pekar på att viruset nått Gotland, men det innebär inte att fågelinfluensan redan kan finnas bland fåglarna här.
Om smittan når Gotland och utbrott av fågelinfluensan uppstår tror Karin Sternbauer det inträffar i mars-april, det på grund av hur virusspridning fungerar.

Försiktighet vid hantering
De restriktioner som utfärdas uppmanar till försiktighet i kontakt med döda fåglar. Om det är nödvändigt att flytta en fågel bör skyddshandskar eller plastpåse användas. Om enstaka fåglar påträffas ute i naturen bör de få ligga kvar. Först när fler än fem döda fåglar inom samma område påträffas bör länsstyrelsen eller statens veterinärmedicinska anstalt kontaktas. Det är i första hand fåglarnas avföring som bär på smittan, och även vid en vanlig strandpromenad bör hundägare se upp.
- Hundar bör hållas kopplade, och hållas undan från att tugga på kadaver, säger Karin Sternbauer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!