Prioriteringslista införs när hyrläkarna försvinner

Vid månadsskiftet försvinner sex av sju hyrläkare på Gotlands vårdcentraler. För att klara av patienthanteringen införs en prioriteringslista, vilket innebär att väntetiderna för lindrigare åkommor blir betydligt längre.
­ Vad vi bedömer i dag så kommer vi att klara de akuta fallen, men indragningarna kommer att få konsekvenser.
Det säger Magne Hovland, informatör på Hälso- och sjukvårdsledningen.

Gotland2003-10-07 04:00
De sparkrav som kommunstyrelsen fastställde förra veckan innebär att Hälso- och sjukvårdsnämnden nu tvingas till hårdare indragningar än man från början tänkt.
Nu har sjukvårdsledningen beslutat att sex av sju hyrläkare ­en kostsam lösning på läkarbristen ­ på öns vårdcentraler ska bort vid kommande månadsskifte.
Sjukvårdsledningen skapar nu, tillsammans med vårdcentralerna, rutiner för att hantera indragningarna. En konkret åtgärd är en lista för patientprioritering.
­ Det innebär att man ser över vilka fall som kan vänta och vad som ska tas in akut. För att tala klarspråk: Vi kommer att prioritera akuta fall.
Det säger Magne Hovland, informatör på Hälso- och sjukvårdsledningen, som inte vill gå in exakt på vad som kommer att låg- och högprioriteras.
­ Det kommer givetvis att få konsekvenser för tillgängligheten i primärvården. Vi har haft landets högsta tillgänglighet till familjeläkare, det visar två undersökningar av Landstingsförbundet. Det kommer det alltså att bli ändring på i och med stoppet av hyrpersonal.
<span class=MR>Familjeläkare försvinner</span>
Att sex av sju hyrläkare försvinner innebär att många gotlänningar mister sin familjeläkare. Enligt Hovland planerar sjukvårdsledningen att informera allmänheten om förändringarna snarast möjligt.
­ Det kan exempelvis bli så att när man ringer sin familjeläkare så hänvisas man till en annan vårdcentral.
Hyrläkaren i Roma blir kvar tills vidare.
Enligt Hovland är det också möjligt att fler hyrläkare kommer att tas in på andra vårdcentraler om akuta situationer skulle uppstå.
Han poängterar att sjukvårdsledningen kommer att följa upp förändringarna kontinuerligt för att se om de behöver revideras.
Sjukvårdsledningen har också framfört önskemål om en utökning av sjukvårdsupplysningens jourtelefoner.
<span class=MR>Längre väntetider</span>
Klart är att väntetiderna blir längre för mindre akuta fall.
­Exakt hur långa, det beror på hur prioriteringslistan kommer att se ut och hur befolkningen hanterar det här, säger Hovland.

Hur menar du då?
­ Många kommer in med "vanliga" diagnoser, som förkylningar nu under hösten. De kommer att bedömas enligt prioriteringslistan och det är möjligt att de får vänta med läkarbesök tills det blir mer akut.

Man har alltså inte mycket för att höra av sig om man "bara är förkyld"?
­Det kan bli en konsekvens. Jag vill inte säga något konkret innan listan är klar ­men alla akuta fall kommer naturligtvis att tas emot.
Prioriteringslistan ska färdigställas under veckan och sedan presenteras och godkännas av kommunstyrelsen och -fullmäktige.

Var på Landstingsförbundets lista hamnar Gotland nu?
­ Det vill jag inte göra någon bedömning av. Klart är att det blir en försämring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!