En delvis digital prisutdelning ägde rum på residenset i Visby under onsdagen då årets Skapa-pristagare skulle få ta emot sina priser. Förutom årets Skapa-pris presenteras också årets Skapa-talang för unga innovatörer, som i år tilldelats Axel Svensson, från Vattn AB, för sin digitala plattform för vattenförsörjning.
Länsjuryn för Skapa-priset tilldelade också Louise Lundström ett hederspris för hennes veganska glass - Iceblizz, baserad på rotfrukter.
– De senaste veckorna har varit lite galna med så mycket publicitet, det här är jättekul, men det viktigaste för mig är att få till balansen med en exklusiv produkt och föra in den i vardagen så att den kan vara tillgänglig för alla, säger hon efter prisutdelningen.
Gotlands Allehanda träffade Skapa-pristagaren Johan Johansson vid föräldrahemmet i Linde där produktionen bedrivs.
För fem år sedan kläcktes idén om destilleriet i Linde, mest som en hobbygrej. Det var ett sätt att använda den gamla ladugården vid föräldrahemmet och samtidigt få göra något ihop som bröder. Johan och hans bror Peter Johansson har kommit långt sedan dess och idag belönas den yngre brodern, Johan, med Skapa-priset på Gotland, som årligen delas ut av Almi.
– Det fanns ingen tanke på att kunna få pris för sin verksamhet. Snarare hade jag nog trott att man skulle bli mer bespottad för att man jobbade med sprit. Det känns rätt otroligt, säger han.
Vad betyder det för dig att få den här utmärkelsen?
– Det är ju först och främst ett bra sätt att synas på. Sen att bli tagen på allvar och någon tycker att ens galna idéer faktiskt är rätt bra, det känns fint.
Produkten som ligger till grund för utmärkelsen är drycken "Spill" som framställs av restprodukter från Stora Coop i Visby. En idé som Johan fått kämpa för att få igenom.
– När han först ringde till mig och berättade om den så tänkte jag att det där låter helt hjärndött. Men han fick dra igång det på egen hand under förutsättningen att det inte skulle kosta företaget något, säger Peter Johansson.
Startskottet var ett mejl med ämnesraden "Zero food waste" till Stora Coop i Visby som nappade direkt. Johan hämtade och meskade upp de första produkterna i november 2020, och två veckor senare destillerades de första flaskorna som han levererade till butiken.
– Jag vet inte om jag läst något om hållbarhet innan. Men det ligger ju i tiden. Sen var ju sjukt imponerad av det arbete som Coop gjort på Gotland, säger Johan.
Det första provet blev en succé och sedan dess har bröderna i Linde gjort sprit av: Semlor, mjölkersättning, frukt, bröd, mjöl pasta och det mesta som sorterats ut från konsumenternas hyllor. Något som uppmärksammats i lokal media såväl som i riksmedia.
– Vi har gjort kaffelikör från förpackningar där vakuumet släppt. Limoncello från citroner som sett "tråkiga" ut. Allt går att använda i stort sett, säger Johan.
Nu blickar börderna framåt och har en ny produktionslinje på gång i ladugården. Med den hoppas man kunna tredubbla kapaciteten och på så sätt skala upp produktionen.
– Jag jobbar heltid med det här idag. Och Peter 25 procent. Så det skulle absolut behövas anställas fler. Även om vi blir mer effektiva i arbetet, säger Johan.